Project Kenai (een verwijzing naar een karakter uit de Disney-film Brother Bear) is een Rails-applicatie op JRuby uitgerold in Glashfish v2 en belooft meer te zijn dan 'alleen maar een forge'. Kenai (uit te spreken als 'keen-eye') biedt een platform voor ontwikkelaars compleet met zaken als Source Code Management, forums, wiki en bug tracking.

Het initiatief kan worden gezien als een concurrent voor bijvoorbeeld GoogleCode en GitHub, met het verschil dat Sun de site in eerste instantie voor de eigen open source-projecten heeft gebouwd. De bèta kan nu echter door iedereen gratis worden gebruikt. Voor registratie is wel een uitnodiging nodig. Voortgang van de projecten kan ook zonder registratie worden gevolgd.

xVM Server

Sun heeft naar eigen zeggen zo'n 750 open source-projecten in beheer. Eind vorige week werd de code van xVM Server 2.0 toegevoegd aan Kenai. De open source hypervisor werd vorige maand al aangekondigd en kan worden gebruikt op x86-x64 hardware waarop Windows, Linux of Solaris draait.

In een blogposting benadrukte Steve Wilson, bij Sun vice-president voor xVM, dat xVM Server 'meer is dan alleen een hypervisor' . "Iedere kopie van xVM Server heeft ook een ingebouwde webserver voor beheer op afstand via een Browser User Interface of via een webservices-API." Daarnaast biedt het product technologieën zoals Predictive Self-Healing en voor Windows- en Linux-gastbesturingssystemen het Zettabyte File System (ZFS).

Bron: Techworld