Ubuntu 8.04.1 LTS (Long-Term Support) biedt onder andere de definitieve versie van Firefox 3.0. Ook is LANMAN-authenticatie via de Samba-client weer mogelijk waardoor de connectiviteit met enkele NAS- en oudere Windows-servers nu probleemloos moet verlopen. Enkele problemen die optraden tussen FUSE en GNOME's nieuwe virtuele filesysteem zijn eveneens opgelost. Het afspelen van geluid kan echter nog altijd problemen opleveren, zo waarschuwen de ontwikkelaars.

OpenSSL-lek

Daarnaast biedt versie 8.04.1 uiteraard een hele lijst aan beveiligingsupdates. Zo zijn er voor alle versies van Ubuntu bijgewerkte images beschikbaar waarin een ernstig lek in Ubuntu's OpenSSL-packages is verholpen. Door het lek zou het eenvoudiger zijn om de 'random' gegenereerde cryptografische sleutels (waaronder die voor SSH, SSL-certificaten, OpenVPN) te voorspellen. De kwetsbaarheid was voor het Internet Storm Center (ISC) in mei de aanleiding om het risiconiveau op te verhogen van groen naar geel.

De LTS release Ubuntu 8.04 werd in april vrijgegeven en is beschikbaar in een server- en een desktopeditie. Voor de servereditie beloven de ontwikkelaars nog tot 2013 updates en patches uit te brengen. Gebruikers van de desktopeditie kunnen tot 2011 rekenen op ondersteuning. Versie 8.04.1 kan via Online-Update worden binnengehaald. Bron: Techworld