De ontwikkelaars van het CentOS project vinden het betreurenswaardig dat ze naar het wapen van de open brief moeten grijpen, maar ze zien geen andere mogelijkheid meer, schrijven ze. Ze hebben Davis al via allerlei kanalen proberen te pakken te krijgen, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Dood het project niet

Uit de brief blijkt dat Davis de controle over veel aspecten van het project in handen heeft, zonder dat iemand als backup zijn plaats in kan nemen. Nu hij niet beschikbaar is, leidt dat tot problemen. Zo heeft hij beloofd inzicht te geven in de financiële situatie van het project, maar daar heeft men tot op heden niets van gezien. Verder heeft hij als enige de controle over het centos.org domein en over het IRC kanaal.

“Alsjeblieft”, schrijven de ontwikkelaars, “help CentOS niet om zeep omdat je bang bent de controle over het project met anderen te delen.”

In een reactie op de brief schrijft Ralp Angenendt dat Davis al afwezig is sinds 2008. Dat iemand even rust nodig heeft, daar kan hij inkomen, maar hij vindt het onverteerbaar dat Davis als enige toegang heeft tot de Google Adsense en Paypal accounts. Hij biedt zijn excuses aan dat het zo lang heeft geduurd voordat er werd gereageerd op de afwezigheid van Davis. Maar hij spreekt ook de wil uit om met het project verder te gaan.

Opgestapt

Het rommelt al langer in het CentOS project, de volledig open source kloon van Red Hat Enterprise Linux. Zo is eind juni ontwikkelaar Dag Wieers opgestapt. Daarbij vermeldde hij dat het project geen leiderschap kende, slechte communicatie en weinig transparantie. Maar wat er precies aan de hand was vermeldde hij niet. Nu de vuile was toch buiten hangt heeft hij dat wel openbaar gemaakt.

Hij schrijft dat het project dreef op vrijwilligers die geen geld vroegen voor hun werk. Maar dat wilde niet zeggen dat het project niet gebaat zou zijn bij fondsen. Er kwam via allerlei wegen wel geld binnen, maar dat werd niet in het project gestoken. Waar het dan wel bleef wist hij niet en binnen de gemeenschap werd er ook niet over gesproken.

Tussen de regels wordt duidelijk dat hij weer graag aan het werk gaat aan het project als deze problemen eenmaal zijn opgelost. “Als de financiële perikelen eenmaal zijn opgelost, moet er veel werk worden verricht om van het project een echt gemeenschapsproject te maken, dat zelfs door kan gaan als een bepaald persoon er even niet is, dat valt onder een stichting en dat goed gebruik maakt van de kracht van zijn gemeenschap.”

De ontwikkelaars zijn gelukkig niet afhankelijk van Davis om aan de distro zelf te werken en aan de updates. Natuurlijk is er ook al sprake van een fork, maar daarover is nog niets beslist. Bron: Techworld