Sun heeft plannen om de hypervisor Xen in te bouwen in de opvolger van Solaris 10. "Dat biedt meer ruimte om Solaris 10 te blijven draaien als guest-OS", zegt Bart Muijzer, bij Sun Solution Architect. Dat kan handig zijn als bepaalde hardware voor de aansturing al het nieuwe OS verlangt, terwijl de rest nog uit de voeten kan met Solaris 10.

Probleem is echter dat de opvolger van Solaris 10 nog wel even op zich laat wachten. "Solaris 10 is nog maar drie jaar op de markt en wordt nu pas breed opgepikt", zegt Muijzer. "De opvolger zal zeker niet binnen een jaar worden geïntroduceerd." Xen opvoeren in een '10.x release' is volgens Muijzer ook geen optie, omdat 'punt-releases' van Sun geen belangrijke wijzigingen mogen bevatten. "We leggen onszelf wat dat betreft strikte beperkingen op."

Wie nu binnen xVM met Xen aan de slag wil, moet zijn toevlucht zoeken tot OpenSolaris waar de hypervisor wel in zit. “Ik verwacht dat we nog wel iets gaan doen met support op OpenSolaris”, aldus Muijzer. Door ondersteuning te bieden zou de optie met OpenSolaris 'enterprise ready' zijn.

Strategie

Sun maakte zijn virtualisatiestrategie xVM eind vorig jaar wereldkundig. Vooralsnog bestaat het aanbod voornamelijk uit technologieën en tools die Sun al langer in het portfolio heeft. "Dingen die we al jaren hebben, brengen we nu samen", zegt Muijzer.

Ops Center, het beheerstuk binnen xVM, kreeg vorige maand gestalte met de introductie van versie 1.0. Dit pakket integreert SunConnection voor patch- en packagemanagement en N1 SM voor provision. Ops Center moet uiteindelijk ook tools gaan bieden voor monitoring, remote management en reporting.

XVM Server wordt door Muijzer omschreven als 'de hypervisor, maar dan meer' en is de benaming voor alle vormen van virtualisatie die Sun kan bieden. Voor de virtualisatie bovenop Sparc-hardware biedt het bedrijf al een tijdje Logical Domains (LDoms). 'Containers' bieden de mogelijkheid om een enkele instance van het Solaris-besturingssysteem op te knippen in partities die elk een applicatie draaien.

Vorige maand nog kocht Sun het Duitse Innotek, de leverancier van VirtualBox. Met deze software is het mogelijk om meerdere besturingssystemen op een werkstation te draaien. Xen voor virtualisatie op bijvoorbeeld Intel-gebaseerde hardware is nu nog het ontbrekende puzzelstukje binnen xVM Server.

VDI

De eerstvolgende stap die Sun zet op virtualisatiegebied, is het aanbieden van een pakket voor het virtualiseren van Windows- en Linux-pc's. De oplossing komt op 17 maart op de markt en bestaat uit onder andere Sun Ray schermen en desktops, servers met de Sun VDI Connector en VMware ESX voor het hosten van XP-desktops.

De virtuele pc's worden gehost op servers in het datacenter en zijn te benaderen via desktops, laptops of mobiele telefoon. Voor het hosten van pc's ontwikkelde Sun de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) Software waarvan twee weken geleden tijdens VMworld Europe in Cannes versie 2.0 werd geïntroduceerd.

VDI is een marktbreed initiatief dat werd geïnitieerd door VMware. Citrix kondigde onlangs met XenDesktop zijn eigen VDI-variant aan. De belofte van virtuele pc's is dat ze goedkoper zijn dan traditionele pc's. Beheerders zal het gecentraliseerde beheer echter nog meer aanspreken.

Het is overigens opvallend dat Sun op verschillende terreinen samenwerkt met VMware, maar nog altijd geen plannen lijkt te hebben om ESX Server 3i in te bouwen in zijn servers.

Bron: Techworld