12

Het aantal Patch Tuesdays dat nog volgt voor het besturingssysteem. De updates die elke tweede dinsdag van de maand uitkomen zijn de primaire patchbundels die nieuw ontdekte en gemelde kwetsbaarheden repareert.

30

Het aantal maanden dat Microsoft de laatste Windows 10 onderdelen-update ondersteunt die verschijnt voordat Windows 7 met pensioen wordt gestuurd. Update 1909, waarschijnlijk 'Windows 10 October 2019 Update' genoemd, moet - als alles goed gaat - rond oktober bij gebruikers verschijnen.

De ondersteuning van een Windows 10-versie was voorheen anderhalf jaar, maar Microsoft heeft die periode uitgebreid voor de Enterprise- en Education-versies en enkel van de versies die in het najaar verschijnen. Consumenten en de lenteversie krijgen nog steeds de gebruikelijke 18 maanden aan ondersteuning.

36

Naar verwachting het percentage van pc's dat nog steeds Windows 7 zal draaien ten tijde van het pensioen. Dat is gebaseerd op de cijfers over marktaandeel die we monitoren van Net Applications waar we een gemiddelde van trekken en die extrapoleren naar de toekomst. Dat cijfer is dus een gefundeerde inschatting en zo'n voorspelling fluctueert, de laatste twee jaar hebben we pieken genoteerd van 40 procent en een dieptepunt van 29.

36 is ook het maximaal aantal maanden dat Microsoft zakelijke klanten Extended Security Updates (ESU) biedt. Die extra ondersteuning is alleen beschikbaar voor pc's met Windows 7 Professional of Enterprise en uitsluitend in combinatie met een volumelicentie. Microsoft geeft korting op ESU voor klanten met Software Assurance of abonnementen hebben op Windows 10 Enterprise of Windows 10 Education, inclusief het Microsoft 365-abonnement.

Windows 7 ESU wordt verkocht over periodes van twaalf maanden, met maximaal twee uitbreidingen naar verdere aanvullende ondersteuning. In plaats van de licenties per gebruiker die Microsoft voor Windows 10 hanteert, is ESU gekoppeld aan licenties per apparaat.

43

Het percentage van alle Windows-pc's dat momenteel Windows 7 draait, als we kijken naar de cijfers van marktvorser Net Applications. Pas vorige maand haalde Windows 10 eindelijk de gebruikersaantallen van Windows 7 in. De nieuwe versie draait op 45,5 procent van alle Windows-pc's.

67

Dit is het percentage van Windows-pc's dat Windows 7 draaide tijdens de gebruikerspiek van het besturingssysteem. Dat was in juni 2015, een maand voordat Windows 10 verscheen.

75

Het percentage van de volledige licentiekosten van Windows 7 die het bedrijven gaat kosten om ESU aan te schaffen.

259

Dit is de prijs in euro's van een upgrade naar een licentie voor Windows 10 voor een pc die compatibel is. Een upgrade van Windows 7 naar Windows 10 Home is goedkoper, maar ook minder functioneel. Die licentie kost je 145 euro.

642.000.000

Het geschatte aantal pc's wereldwijd dat op dit moment Windows 7 draait. Dat cijfer hebben we berekend op basis van de 1,5 miljard Windows-pc's - het cijfer dat Microsoft aanhaalt als gebruikersbasis - afgezet tegen de gebruikscijfers van december. Windows 8 en 8.1 vormen een veel kleiner aandeel, met ongeveer 93 miljoen pc's. Windows 10 heeft dan 682 miljoen machines.