Het nieuws dat Microsoft een eigen versie van Samsung's Galaxy S8 gaat verkopen, was voor veel mensen behoorlijk onverwacht. Zou Microsoft zich niet beter kunnen richten op zijn eigen Windows 10 Mobile-platform en de Surface Phone die zich al zo lang in de geruchtenmolen bevindt? Microsofts Android-liefde schiet sommige Windows Mobile-fans in het verkeerde keelgat.

Aanschurken tegen Android

Maar kijk wat verder en je moet erkennen dat Microsoft al langer ouvertures maakt naar Android en Google's platform vermicrosoft en aanpast naar zijn eigen zakelijke strategie. Met Office 365 buigt Microsoft Android om naar Microsoft-diensten, compleet met eigen launchers en een vergrendelingsscherm om Android een Microsoft-feel te geven.

Die aanpak is me duidelijk geworden toen ik mijn eigen Lumia verruilde voor een Galaxy Note 5. Dat begon als een experiment, maar het werd mijn primaire apparaat en later stapte ik over op een Galaxy S7 Edge, Want het bleek dat alles wat ik met mijn Lumia met Windows Mobile kon doen, ook kon op mijn Android - en zelfs veel meer.

Vermicrosoften met vervangers

Dat komt grotendeels door Microsofts mobiele Office 365-apps. De mobiele versies van Word, Excel en PowerPoint hebben vrijwel dezelfde functionaliteiten op Windows Mobile, iOS en Android. Met bestanden in OneDrive heb je overal onderweg toegang tot je documenten.

Nog een van Microsofts producten, SwiftKey, is een uitstekende toetsenbordvervanging voor Google's en Samsungs eigen stock-Android-bordjes. Hoewel ik een Bluetooth toetsenbord heb als ik iets meer wil doen dan simpele teksten schrijven en snel reacties wil versturen.

Het is niet zo moeilijk om een Android-smartphone als Samsungs Galaxy S8 te vermicrosoften. Met de MS-launcher Arrow of vergrendelscherm Next krijg je de look van Windows. Door de integratie van Microsoft-diensten als OneDrive kun je de diensten van Google negeren. En met apps als Skype, Outlook en meer van Microsoft, heb je alleen nog maar te maken met Google's Play Store - hoewel Microsoft ook al zijn eigen applicatie biedt om Microsoft-apps te vinden en te installeren.

Een overzicht van de wat obscuurdere Microsoft-apps zie je in deze zoals altijd ietwat melige video van xdadevelopers:

De sleutel tot Microsofts succes op Android (en op iOS) is een serie van strategische overnames. De mobiele versie van Outlook is een van de beste cross-platform e-mailclients. Niet omdat het de features heeft geërfd van Outlook op de pc, maar omdat het een directe afstammeling is van de mailclient van Accompli en agenda Sunrise. Microsoft kocht deze tools en diens ontwikkelteams zijn nu onderdeel van de Office-divisie.

Frisse kijk

Als je Accompli ooit hebt gebruikt, zal Outlook op mobiel vertrouwd aanvoelen. Het benadrukt andere functionaliteiten dan de pc-versie en in de laatste Insider-builds van Outlook 2016 zie je features van de mobiele client juist op de pc verschijnen - inclusief de view die ervoor zorgt dat je enkel e-mails ziet van personen waar je regelmatig contact mee hebt.

De beslissing om Office 365 en diens componenten beschikbaar te stellen op Android en iOS kan geen makkelijke zijn geweest voor Microsoft, omdat het daarmee lijkt alsof Windows Mobile in de steek wordt gelaten. Maar het is ook een van de betere veranderingen geweest voor het bedrijf, omdat er nieuw talent is toegevoegd die een frisse kijk hebben, en omdat Office een groter bereik heeft gekregen.

Richten op Enterprise

Met OneDrive, Skype, OneNote en Outlook in elke app-winkel van de andere mobiele platforms, is het makkelijk voor gebruikers om Microsoft-tools te gebruiken in plaats van de standaarden van Google, Apple of een Android-fabrikant. Het enige wat eigenlijk ontbreekt is een sms-app en het kan niet lang meer duren tot deze verschijnt, want deze functionaliteit is al toegevoegd aan Skype voor Windows 10 Mobile.

Leuk en aardig dat consumenten die optie hebben, maar realistischer gezien is deze uitbreiding naar andere platforms duidelijk meer gericht op zakelijke gebruikers. Het centraal overstappen van Windows Mobile naar Android is geen lastige zaak. Met System Center en Microsofts EMS-pakket heb je alle tools in huis om Android-apparaten te beheren.

Beheren van apps

MDM-tool Intune, onderdeel van EMS, heeft Android-policy's, inclusief de mogelijkheid om apps naar apparaten te pushen en ze te beheren via een centraal dashboard - of dat nu van een volledig systeem aan zakelijke apparaten is of van een los BYOD-apparaat van een gebruiker. Er is ook een zakelijke app-store voor Android om apps te distribueren naar beheerde mobiele apparaten. Maar goed, dit is ook het geval als je een MDM-dienst van een concurrent als MobileIron of VMware gebruikt.

EMS is een manier om een Microsoft-laagje te krijgen als je Office 365 gebruikt. Het helpt met het beveiligen van documenten op elk mobiel platform met de toegangscontrole van Azure Rights Management. Daarmee kun je voorkomen dat werknemers bestanden openen of bewerken, tenzij het apparaat voldoet aan beveiligingseisen, wat alles kan zijn van het draaien van beheerde apps tot of een gebruiker wel heeft ingelogd met multifactor-authenticatie. Met de Azure Rights Management-SDK geef je apps een extra beveiligingslaag, zodat alleen ingelogde gebruikers bestanden kunnen aanspreken.

Werknemers tevredener

Dergelijke mate van beheersing van data is belangrijk voor zakelijke apparaten en het is daarom logisch om EMS te gebruiken om de mobiele apparaten die intern worden ingezet te beheren. Met deze middenweg kun je documenten nog wel beschermen en ervoor zorgen dat data minder snel naar buiten lekt, terwijl gebruikers wel zelf apps kunnen installeren.

Door een beperkte set van apps te beheren, vermijd je het probleem dat we kennen uit de BlackBerry-tijd, waarin bedrijven snel té veel controle pakten over een privé-apparaat. Het is hierdoor waarschijnlijker dat werknemers niet steigeren van het beheer van mobiele apparaten om datalekken te voorkomen en manieren zoeken om die controle te vermijden.

Andere MS-Android

Het is evident dat Microsoft de boot heeft gemist om Windows 10 Mobile de standaardtelefoon te maken voor op het werk. Maar nu Microsoft zich heeft ingegraven en de strategie herziet, is het een logische stap voor het bedrijf om zijn software te verkopen via non-Windows-apparaten. Android ligt daarmee voor de hand als grootste aanwezige op de mobiele markt en de Galaxy S8 is een aantrekkelijk beginpunt.

De Microsoft Edition is in eerste instantie voor de Amerikaanse markt en we zien of Microsoft deze strategie vol omarmt als er ook middenklassers en low-end Microsoft Edition-Androidtelefoons in de winkels verschijnen. We gaan waarschijnlijk niet zo snel zulke versie van iPhones zien, omdat Apple het leveranciers en zelfs providers verbiedt om eigen aanpassingen te maken.

Maar voorlopig zorgt deze strategie er op z'n minst voor dat Microsoft aanwezig blijft op de mobiele markt, totdat de eigen hardware en eventueel platform weer aandacht krijgen.

De Microsoft Edition van de Galaxy S8 levert gemende gevoelens op (vanaf 41:46):