Voordat besloten werd om met Hippo verder te gaan, is er een uitgebreid proof of concept gedaan, waarin mensen van Hippo samenwerkten met programmeurs van het Rijk. Hippo moest aan een aantal duidelijke voorwaarden voldoen. Een daarvan was dat het Rijk in deze niet afhankelijk wilde zijn van een partij. “De programmeurs van het Rijk waar we mee samenwerkten moesten makkelijk met Hippo aan de slag kunnen. Anders zou er nog een lock-in zijn.”

Workflow en rechten

Een andere eis was dat Hippo de workflow kon ondersteunen. En zo'n grote website met belangrijke content heeft natuurlijk een ingewikkelde workflow. “Het gaat dan niet alleen over het publiceren van documenten, maar ook om het publiceren van metadata. En er moet bijvoorbeeld makkelijk een subdeel kunnen worden aangemaakt. Verder moet er een geavanceerd rechtensysteem in zitten dat goed te beheren is”, somt Brand op. En daarvoor moeten niet alleen de programmeurs er mee overweg kunnen, maar ook de redactie.

Geld moet er voor Hippo natuurlijk zitten in de service. Zij zijn de achtervang als er echt iets mis gaat. Als we over geld beginnen schiet Mathijs Brand in een bekende modus. “Dat vraagt men altijd”, zegt hij. “Als het open source is, waar verdien je dan je geld aan? Nou, door service te bieden.” Zonder open source zou Hippo CMS ook niet zo goed zijn, of het zou helemaal niet hebben bestaan, voegt hij daar aan toe.

Apache

Om te laten zien dat Hippo graag iets terug doet voor de open source gemeenschap, is het bedrijf diep betrokken bij de ontwikkeling van Apache. Er staan verschillende Apache-programmeurs op de loonlijst, vertelt Brand. Bovendien organiseert Hippo elk jaar ApacheCon. “We zien het liefst Apache onder ons CMS”, zegt Brand, “maar we raden het niet zomaar aan. Daarin zijn we heel pragmatisch. We adviseren om te gebruiken wat klanten al gewend zijn en waarbij ze zich prettig voelen. Dat kan IIS zijn, of Tomcat, of Websphere, het kan allemaal.” Precies zo zit het met de database. In combinatie met Hippo kun je MySQL gebruiken, Oracle, SQL Server, PostgreSQL, voor Hippo maakt het niet uit.

Met Hippo lijkt het Rijk nergens echt aan vast te zitten, precies zoals ze het graag hebben. De proof of concept is geslaagd en de beslissing genomen. Hoe het project nu verder gaat verlopen en wie het precies op gaat zetten is Mathijs Brand niet bekend.

Bron: Techworld