De mensen in Redmond zullen het spektakel ongetwijfeld met plezier bekijken. Na maanden van schaduwvechten tegen de Chrome OS vaporwaregeest, heeft het bedrijf eindelijk een tastbare schietschijf om op knallen. En schieten zullen ze, met alles wat ze hebben.

Link met Linux

De aanval zal beginnen met een olijftak. Microsoft zal Google welkom heten in de ring en benadrukken dat het eigenlijk geen concurrent is, omdat Chrome OS is gemaakt voor een nichemarkt. Maar achter de schermen zal Microsoft in stilte zijn troepen in slagorde opstellen. Het eerste wat ze zullen doen in deze veldslag is het opstoken van de FUD-machines, waarmee ze de geloofwaardigheid van Google gaan ondermijnen.

Met het eerste salvo zullen ze proberen om Chrome OS te linken aan de Linux desktop. Linux is als platform niet erg populair bij de massa, en een eerdere revolutie op de netbooks heeft Microsoft al in de kiem kunnen smoren. Door de nadruk te leggen op de Linuxwortels van Chrome OS, zal het bedrijf de minder technische gebruikers afschrikken. Die zijn gewend aan een omgeving die naadloos werkt met bijna elk apparaat en alle randapparatuur.

Microsoft zal deze vrees voor incompatibility nog verder uitmelken met een verwijzing naar de vrije keuze van de klant. De partijtop zal het in interviews gaan hebben de investeringen die de klant al heeft gemaakt in Windows-applicaties en -technologieën, en ze zullen benadrukken dat Microsoft het beste geeft van twee werelden doordat ze een stevig pad aanbieden naar de cloud. Hierin zullen de investeringen van Microsoft in technologieën als App-V eindelijk van pas komen, omdat ze een gebruikerservaring gaan leveren waar Google en zijn “API van de dag”-partners alleen maar van kunnen dromen.

MinWin

Dan, nadat ze Chrome OS hebben afgeschilderd als de volgend mislukte machtsgreep van Google, zal Microsoft zijn eigen uitgeklede besturingssysteem voor cloud computing aankondigen. Dat zal gebaseerd zijn op de algemeen ondersteunde Windows kernel en het zal zijn voordeel doen met de lessen die zijn geleerd met de verschillende MinWin initiatieven. Dit lichtgewicht besturingssysteem zal een scala aan Microsoft technologieën in zich verenigen, waarmee een hybride gebruikerservaring wordt geleverd die uitstijgt boven zowel de pc als het web.

Microsoft zal dit nieuw OS aanbieden aan fabrikanten als een minder riskant alternatief voor Chrome OS. Als het er op aankomt, dan geeft het bedrijf deze ‘Windows Lite’ met alle plezier gratis weg, waarmee het de laatste nagels slaat in de doodskist van Google.

Daarbij moeten we opmerken dat Microsoft een soortgelijke tactiek heeft toegepast met Internet Explorer en Windows Server/IIS om Netscape de das om te doen. Blijf bij twijfel op gebaande paden, dat is het devies.

Wereldheerschappij

Vanzelfsprekend is het voorgaande gebaseerd op mijn eigen mening. En ik neem aan dat ik flink op mijn donder zal krijgen omdat ik durf te twijfelen aan het onverbiddelijke overwicht dat Google heeft op het web. Maar voordat je deze woorden afdoet als kift van een rabiate Windowsfan, kun je misschien het volgende in overweging nemen. Alle Microsofttechnologieën die ik heb genoemd bestaan al. Het bedrijf kan inderdaad morgen al een Chrome OS killer samenstellen, gewoon uit onderdelen die rondslingeren in het lab.

Google zet daarentegen zijn geld op een wanordelijke brei aan API’s die zich nog niet hebben bewezen en waarvan de meeste nog op de tekentafel liggen van de verschillende W3C commissies. Zelfs als Google ze allemaal op een rij krijgt, dan nog hebben ze weinig kans om de consumentenmarkt te bevrijden uit de houdgreep van Microsoft.

Daarom geloof ik dat MinWin het zal winnen van Chrome OS, en dat de ‘Grote Googledreiging van 2010’ zal eindigen als de zoveelste voetnoot in de analen van Microsofts wereldheerschappij.

Bron: Techworld