Maar hoe moet je migreren naar Windows 7? Het antwoord daarop hangt af van verschillende factoren die voor iedere omgeving anders zijn. Maar laten we de belangrijkste beslissingen en opties eens langslopen, om een succesvolle migratie naar Windows 7 zeker te stellen.

Inventarisatie

Allereerst moet je bekijken hoe veel systemen je hebt waar je Windows op wilt gaat zetten. Vraag jezelf daarbij af of je de bestaande hardware kunt gebruiken of dat je nieuwe pc’s moet aanschaffen. Windows 7 heeft minstens 2GB RAM nodig, en je wilt zeker een 1GHz dual-core processor en tenminste 16GB vrije ruimte voor de installatie van de 32-bit versie en 20GB voor de 64-bit versie van Windows 7. De pc’s hebben bovendien een grafische processor of kaart nodig met WDDM1.0 of hoger, die compatibel is met DirectX 9.

Nu denk je misschien dat je, als je nieuwe machines nodig hebt, het beste direct kunt overstappen op de 64-bit versie van het besturingssysteem. Maar voor je die sprong waagt moet je toch even de voor en tegens tegen elkaar afwegen. Hoewel elke nieuwe pc zowel de 32 als de 64-bit versies van Windows 7 zou moeten kunnen draaien, kan het best zijn dat de 64-bit versie niet echt geschikt is voor jouw productie-omgeving. De 64-bit versie ondersteunt veel meer RAM dan de 32-bit versie (die in de praktijk beperkt blijft tot 3GB), en biedt verbeterde beveiliging door hardware data execution prevention, kernel patch protection en mandatory driver signing. Maar aan de andere kant hebben veel drivers moeite met het 64-bit OS, net als 16-bit programma’s of ongetekende kernel-mode drivers. Daarom kan het zijn dat je niet alleen je pc’s, maar je hele hardware- en applicatie-omgeving moet vervangen om de 64-bit versie te draaien. Bovendien draaien veel 32-bit programma’s langzamer op het 64-bit besturingssysteem.

Versies

Vervolgens ga je bepalen welke versies van Windows 7 je nodig hebt. Houd daarbij in gedachten dat de editie die je wilt kiezen misschien niet de functies heeft die je dacht aan te schaffen. Als je BitLocker encryptie op je systeem wilt, om data op laptops mee te versleutelen, dan heb je bijvoorbeeld niet genoeg aan de professional Edition. Je hebt dan de Enterprise of de Ultimate Editie nodig. Hetzelfde geldt voor DirectAccess en BrancheCache. Voor beide technieken heb je Ultimate of Enterprise nodig. Met deze twee edities heb je ook nog eens de beschikking over de gebruikersinterface in 35 talen in één enkel image dat je zo kunt uitrollen. XP Mode is wel beschikbaar in zowel Professional, Ultimate als Enterprise.

Daarbovenop biedt de Enterprise Edition Federated search in repositories op andere locaties, AppLocker policy-based management van gebruikersprogramma’s en support voor meerdere monitors en microfoons in een omgeving met virtuele desktops (VDI).

Testen

Voor je begint met het uitrollen van Windows 7 ga je het natuurlijk eerst in een kleinere omgeving inzetten om het te testen. Op die manier kun je goed bepalen of je pc’s problemen hebben met hun hard- of software. In die testomgeving kun je ook Windows 7 Upgrade Advisor utility uitproberen (op dit moment nog in beta). Met de Microsoft Assessment and Planning Toolkit (MAP) 4.0 kun je je systemen scannen. MAP inventariseert onder andere je systeemhardware en kijkt of het goed zit met de compatibiliteit.

Oude 16-bit programma’s draaien natuurlijk niet in de 64-bit versie, dus die kun je draaien in de XP Mode die in de Professional, Ultimate en Enterprise versies zit. En als je de 32-bit versie aanschaft kun je ze gewoon native draaien. XP-Mode is trouwens niet alleen handig voor 16-bit apps, maar voor nog veel meer legacy applicaties die je wilt blijven gebruiken.

Om XP Mode te kunnen gebruiken moeten je pc’s wel processor based virtualisatie ondersteunen (Intel-VT of AMD-V), waardoor de meeste oudere pc’s hier niet geschikt voor zijn. Gebruikers starten en draaien applicaties in XP Mode gewoon zoals ze gewend zijn. Maar houd er wel rekening mee dat deze programma’s geen gebruik kunnen maken van de features van Windows 7, zoals de Aero interface.

Als je je zorgen maakt over welke software allemaal op Windows 7 draait, dan moet je eens kijken naar de Application Compatibility Toolkit (ACT). Daarmee kun je uitzoeken welke applicaties goed zullen functioneren op Windows 7 en welke problemen zullen gaan geven. Voor je ACT kunt gebruiken moet er wel een agent worden geïnstalleerd op de systemen die je ermee test. Die agenten dringen diep door in de systemen en vinden zo applicaties die je zelf al lang vergeten was. Gelukkig hoef je niet elke machine in je bedrijf te testen. Een paar representatieve machines uit verschillende afdelingen zouden voldoende moeten zijn om je alle informatie te geven die je nodig hebt.

Een van mijn favoriete tools uit de Application Compatibilitiy Toolkit is de Standard User Analyzer (SUA), waarvoor je de Application Verifiertool moet installeren. SUA stelt je in staat om de User Access Control (UAC) permissies van standaard gebruikers wat losser in te stellen. Dat is handig voor die applicaties waarbij UAC veel van die overbodige boodschappen genereert. Dat was een van de grote klachten bij het gebruik van Vista, en dit kan je dus later een hoop gezeur van gebruikers schelen.

Licenties en activering

Nu je het voorwerk hebt gedaan en je pc’s klaarstaan voor de uitrol, is het tijd om na te gaan denken over licenties en activering. In bedrijven ligt het voor de hand om volume licensering te gebruiken en Volume Activation (VA). Om VA te kunnen gebruiken Heb je een Multible Activation Key of een Key Management Server nodig. Voor die laatste heb je weer een KMS sleutel nodig. Al die sleutels zijn best lastig in het gebruik. Vandaar dat Microsoft een webpagina heeft opgezet waarin dit allemaal wordt uitgelegd.

Zelfs Steve Ballmer heeft toegegeven dat de licenties van Windows nogal gecompliceerd in elkaar zitten. Microsoft heeft dan ook veel soorten licenties voor Windows en andere producten. Als je gaat upgraden naar Windows 7, verwar dan volume licenties niet met de Enterprise Agreement, Enterprise Subscription Agreement of met Software Assurance (SA) programma’s. De twee overeenkomsten zijn onderhoudsovereenkomsten waar een verzekeringsprogramma bij zit, dat het mogelijk maakt om op elk gewenst ogenblik te upgraden naar nieuwe versies van Windows, in ruil voor een jaarlijks bedrag per systeem. Maar omdat het upgrade-schema van Microsoft niet echt flitsend is en vanwege het gebrek aan overdraagbaarheid van de SA naar nieuwe pc’s, kost dit type verzekering in feite meer per desktop dan een simpele aankoop van upgrade licenties voor oude pc’s, waarna het OS gewoon met nieuwe computers mee kan komen.

Migreren

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat Windows XP niet kan worden geüpgrade naar Windows 7, dus je applicaties en data gaan niet mee met de migratie. Op een enkel systeem is dat misschien frustrerend (hoewel je natuurlijk kunt upgraden naar Vista en daarna naar Windows 7), maar in grotere bedrijven zijn zulke upgrades toch niet gebruikelijk. Voor bedrijven is dit dan ook helemaal geen issue, tenminste niet als het gaat om het OS en de applicaties. Maar de settings van de gebruiker en de data moeten natuurlijk wel van de oude computer naar het nieuwe systeem.

Om bij die migratie te helpen heeft Microsoft voor de User State Migration Toolkit (USMT) gezorgd. Deze ondersteunt twee migratiescenario’s. Bij het eerste wordt de data van de pc gehaald voordat Windows 7 erop wordt geïnstalleerd, en naderhand wordt die dan weer teruggezet. Het tweede scenario is waarschijnlijk belangrijker, zeker als je wat oudere hardware hebt. Daarbij worden de bestanden en instellingen naar een nieuwe computer overgezet. USMT haalt informatie van de harde schijf, de registry en uit andere Windowsdata, en zet die over naar het nieuwe systeem.

Ga je met USMT aan de slag, dan krijg je ook te maken met de Windows Automated Installation Kit (AIK). USMT is onderdeel van deze toolkit. Maar er zit nog meer in, zoals de System Image Manager, de ImageX tool, de Deployment Image Service and Management (DISM) tool, waarmee je drivers, talen en patches aan je images kunt toevoegen of eruit weg kunt halen, en de Preinstallation Environment, waarmee je de images kunt maken die je wilt gaan inzetten.

Merk op dat Microsoft de Windows System Image Manager aanprijst als de tool waarmee je distibution shares kunt beheren, wat technisch gezien ook inderdaad mogelijk is. Maar de betere tool hiervoor is Microsoft Deployment Toolkit (MDT) 2010. Merk bovendien op dat Imagex niet de juiste tool is om Windows 7 images te beheren of aan te passen. Daarvoor is DISM de betere keuze. Alleen kun je met DISM geen images maken of toepassen. Dat kan alleen met ImageX.

Verder moet je erop berekend zijn dat deze migratietools – vooral AIK – behoorlijk lastig zijn in het gebruik, dus het zou kunnen dat je een consultant in de arm moet nemen voor de migratie.

Uitrol van de images

Je kunt de images van Windows 7 uitrollen over het netwerk, als je Windows Server 2008 hebt en MDT combineert met een service in Server 2008 die Windows Deployment Service (WDS) heet. MDT en WDS worden over het algemeen overigens gezien als concurrerende tools, maar in feite kunnen ze heel goed samen worden gebruikt.

Als je MDT gebruikt om Windows 7 te implementeren, moet je het OS-image aanmaken, dat een WinPE wordt genoemd. Je boot van die WinPE, waarna je het installatieprogramma draait. WinPE kan worden opgestart vanaf een cd, een dvd, een externe harde schijf of een WDS server. Houd F12 ingedrukt als de pc opstart om te booten van een WDS server. Hierdoor wordt een Trivial FTP verbinding gemaakt met de UNC share op de WDS server. Kies voor WinPE en MDT installeert het image op de client.

Als je het OS-image wilt multicasten kun je ook gebruik maken van WDS in combinatie met MDS (MDT ondersteunt alleen unicasten, of one-to-one connecties tussen de server en een client). Doordat je MDT gebruik laat maken van het WDS multicast protocol, zend WDS het WinPE image naar meerdere clients, en MDT draait het WinPE image dan op elke client.

Klaar voor het museum

Voor velen was de overgang naar Vista een nachtmerrie die je maar het beste kunt vermijden. Maar de migratie naar Windows 7 is een stuk makkelijker. Natuurlijk moet er behoorlijk wat werk verzet worden voor je over bent, maar met behulp van de beschikbare tools is het best te doen. Daarna is het enige systeem dat nog Windows XP draait het systeem in het bedrijfsmuseum, waarbij dan een kaartje staat met: “Het besturingssysteem dat we tien jaar lang op onze computers draaiden voor we overstapten op Windows 7”

Bron: Techworld