Microsoft dwingt iedereen die nieuwe hardware aanschaft tot het gebruik van Windows 10, en dat is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Mocht een bedrijf kiezen voor vervanging van zijn hardware, dan is er geen andere keus om tegelijkertijd alles te upgraden naar Windows 10.

Microsoft gaat Windows 7 en Windows 8.1 niet meer ondersteunen op de nieuwste processoren van Intel. Alles vanaf Skylake moet voortaan Windows 10 draaien. Het is de ultieme aanval van Microsoft op de zakelijke markt voor besturingssystemen en menig IT-manager of sysadmin zal in woede zijn ontstoken.

Er zijn uitzonderingen

Sommige Skylake-systemen krijgen nog wel uitstel en mogen voor eventjes gebruikt worden voor Windows 7 of 8.1, maar de rest zal geen updates meer krijgen. Ook de nieuwste processoren van Qualcomm en AMD zijn Windows 10-only. Microsoft belooft nog met een lijst te komen van systemen die nog wel Windows 7 of 8.1 mogen draaien.

Ondertussen begin je je af te vragen of er ooit eens een einde komt aan het ondertussen wel erg dictatoriale gedrag van Microsoft in zijn Windows 10-pushbeleid.

Wat vinden jullie ervan? Inhoudelijke bijdragen aan de discussie komen hieronder in het artikel.