Volgens HP zijn softwarepatenten een 'fact of life'. De fabrikant, die over duizenden patenten beschikt, is bang dat gepatenteerde technologieën in gpl-software juridische problemen opleveren. De Free Software Foundation (FSF), daarentegen, is tegen het patenteren van software.

"Stel je eens voor dat iemand een functie toevoegt aan de Linux-kernel, een functie die we bij HP als onderscheidend zien en waarvan we niet hadden verwacht dat deze open-source zou worden", legt Scott Peterson, advocaat van HP uit. "In het geval dat de kernel ook daadwerkelijk wordt gedistribueerd, betekent dat dat het patent niet langer van kracht is."

Bij gplv2 is het nog wel mogelijk om op te treden tegen de schending van patenten. HP geeft dan ook de voorkeur vaan gplv2 als in de nieuwste conceptversie geen wijzigingen worden aangebracht, aldus Peterson.

Consensus

Met de bezwaren van HP is de kans aanwezig dat gplv2 – de oude, sinds 1991 van kracht zijnde versie van de gnu general public license (gpl) – voorlopig nog in gebruik blijft, denken experts.

Eben Moglen, advocaat van de FSF, denkt echter dat het wel losloopt. Hij verwacht dat HP de derde en laatste conceptversie van gplv3 wél goedkeurt. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat we door overleg tot consensus kunnen komen", aldus Moglen tegenover CNet.

Moglen houdt overigens wel een slag om de arm: "Ik kan niet voorspellen of onze overeenstemming dezelfde vorm zal hebben als HP op dit moment voor ogen heeft."

Gplv3 is de eerste grote verandering aan de licentie in vijftien jaar. De Free Software Foundation publiceerde in januari de eerste conceptversie. Passages over de inbreuk van softwarepatenten en het gebruik van gpl-software in digital rights management (drm)-producten leverden toen ook al veel kritiek op, onder andere van Linus Torvalds.

De tweede conceptversie van gplv3 werd eind juli gepubliceerd. De derde en laatste conceptversie wordt dit najaar verwacht. Bron: Techworld