De nieuwe overeenkomst wordt gezien als het antwoord op het verbreken van de OEM-relatie van HP en Oracle door laatstgenoemde, vorige maand. HP bood ProLiant-servers met Solaris aan, maar het OEM-contract daarvoor werd vorige maand plots beëindigd door Oracle. In een brief aan klanten die gebruik maken van het HP ProLiant-platform met Solaris heeft HP al gemeld migraties naar Windows of Linux (Red Hat, SuSE) aan te bevelen.

HP jaagt al op Sun-klanten sinds de aankondiging van softwareproducent Oracle dat het servermaker Sun Microsystems wil kopen. Daartoe heeft HP eind vorig jaar het Sun Complete Care-programma in het leven geroepen, in samenwerking met Microsoft, Red Hat en Novell. Met de nieuwe overeenkomst met Red Hat lijkt HP nu een definitieve keuze te hebben gemaakt voor een bepaald besturingssysteem.

Migratiediensten

De praktische uitvoering van de samenwerking met Red Hat wordt gedaan door HP Technology Services. Daarvoor wordt onder meer HP’s Migration Center gebruikt, dat al enige tijd bestaat en consultancydiensten biedt op het gebied van migratie van concurrerende platformen, zoals IBM’s Power AIX en AS/400, naar servers van HP.

Nieuw daarin zijn twee services, de Red Hat Migration and Planning Service en de HP Red Hat Virtualization Planning Services. Die services worden nu uitgerold in de Verenigde Staten en zullen eind 2011 wereldwijd beschikbaar zijn.

Bron: Channelworld.