"De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de organisatie zelf," zegt Wytze Rijkmans, de Nederlandse directeur van wat nu Software & Solutions heet. "Alle overgenomen Asterixen en Obelixen moesten leren om in het grote Romeinse leger te dienen." Volgens Rijkmans heeft daarbij weinig verloop plaatsgevonden. "Er zijn geen grote spelers die zo breed zijn als wij. Concurrenten bieden alleen onderdelen van ons portfolio. De afgelopen tijd zijn hun mensen juist bij ons komen solliciteren."

Sinds anderhalf jaar is Rijkmans met zijn team de markt in. Daarbij zegt hij uitsluitend te werken met harde business cases. Bovendien moeten die projecten binnen een jaar hun return opleveren. "Die besparingen kun je gebruiken om je budget terug te snoeien of weer in je organisatie investeren." Om in het huidige economische klimaat nog te kunnen verkopen, moeten je projecten "self-funding" zijn.

Kwaliteitsbeheer

De ontwikkel-afdeling van KLM is een van HP's klanten die op deze manier te werk gaat. Zij maken de meeste software zelf en gebruiken daarbij het kwaliteitsbeheer-systeem van HP. "Voorlopig doen we geen projecten met een pay-back van drie jaar," zegt team manager Henk van Merode. "Het moet binnen één of twee jaar."

Op dit moment lopen er mede vanwege de integratie met Air France honderd tot honderdveertig projecten, waarvan een aantal zelfs voor een periode van nog vijf jaar. "De top tien daarvan wat betreft budget en risico faciliteren wij met test managers, testers en test analisten." Maar of de proceseigenaar bij zijn projecten van deze mogelijkheid gebruik maakt, is uiteindelijk aan hem. De business moet er immers zelf voor betalen. Bron: Techworld