Huawei verkoopt naast smartphones ook laptops, maar ook dat zal moeilijker worden. Microsoft heeft laten weten niet langer Windows-licenties te verstrekken aan het Chinese bedrijf waardoor het geen nieuwe Windows-computers kan verkopen.

Microsoft geeft met deze actie gehoor aan het Amerikaanse handelsverbod. Hierdoor kunnen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei. Google heeft de Android-licentie van Huawei ingetrokken en onder andere Broadcom, Intel, Micron en de SD Association doen geen zaken meer met de fabrikant.

Ondersteuning blijft

Gebruikers met een Huawei-laptop hoeven zich geen zorgen te maken. Alle aangeschafte apparaten en exemplaren die nu nog in de winkel liggen worden nog gewoon ondersteund door Microsoft, net zoals bestaande Android-toestellen. Dit gaat dus alleen op voor apparaten die vanaf nu van de lopende band rollen.

Huawei gaat dit waarschijnlijk opvangen door deze besturingssystemen te vervangen met eigen software. Het bedrijf werkt aan een besturingssysteem met de codenaam HongMeng en heeft inmiddels meerdere aanvragen lopen bij het bureau voor bescherming van intellectueel eigendom in de EU voor een besturingssysteem genaamd ARK OS. Daarnaast werkte het bedrijf al langer aan een alternatief voor SD kaarten die al wordt ondersteund door enkele toestellen van het bedrijf.

Zowel Microsoft als Huawei waren niet bereikbaar voor commentaar.