De Duitse ITworld-journalist Sandro Villinger heeft in een gelekte build van Windows 8 meer dan 5000 referenties gevonden naar MinWin Dat maakt het gebruik van de nieuwe kernel in zijn visie geloofwaardig.

MinWin

MinWin is al vele jaren onderwerp van speculatie en vooral heel veel verwarring. Anders dan vaak gedacht is MinWin niet een nieuwe kernel voor het Windows-besturingssysteem. Wel is MinWin een Microsoft-project dat de afhankelijkheden in het Windows-besturingssysteem in kaart heeft gebracht en dat het nu mogelijk maakt delen van het besturingssysteem gericht uit de kernel te laten.

MinWin is dus geen nieuw geschreven kernel, maar maakt het wel mogelijk om gebruik van componenten zoals ADO, OLE DB of DCOM inzichtelijk te maken. Microsoft realiseerde dankzij MinWin dat het beter kan voorspellen welke impact een wijziging in een deel van de code zou hebben op het hele besturingssysteem, zodat het sneller en voorspelbaarder kan vernieuwen (video vanaf 28:20).

Beperkt gebruikt

De kennis en kunde van MinWin zit nu ook al in Windows 7 en Windows Server 2008 R2, maar wordt nog maar beperkt gebruikt. Volgens Villinger gaat dit met de komst van Windows 8 veranderen. In de uitgelekte versie van de volgende Windows die hij heeft getest komen veel verwijzingen naar MinWin voor. Waren dit er in Windows 7 slechts 100, in Windows 8 al tussen de 5000 en 6000.

Bovendien zijn er al langer geruchten dat Microsoft een virtualisatieclient in enkele of alle versies van Windows 8 wil integreren. Dit maakt het mogelijk bijvoorbeeld legacy applicaties in een eigen container te draaien zonder de noodzaak de daarvoor benodigde componenten in het besturingssysteem zelf te houden. Maar niet alleen oude software heeft profijt van een eigen omgeving. Met Hyper-V in Windows 8 wordt ook sandboxing van andere applicaties eenvoudig, een ontwikkeling die vooral om redenen van beveiliging is aan te bevelen.

Hoewel deze mogelijkheid nu ook al aanwezig is in Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate, is die XP Mode nog een add-on die bovendien vooral gebruikt wordt in migratiescenario's. XP Mode is bovendien een type 2 virtualisatietechniek, terwijl Hyper-V de virtuele machine direct op de hardware kan plaatsen en op verschillende soorten hardware en apparaten.

Hyper-V

Hyper-V is Microsoft's virtualisatieplatform. Het bestaat uit meerdere producten, zoals een type 1 serverinstallatie vergelijkbaar met VMware vSphere, maar ook uit meerdere type 2 technieken bedoeld voor virtualisatie bovenop een besturingssysteem. De volgende versie van Hyper-V, onlangs door Microsoft aangekondigd, komt met een nieuw bestandsformaat voor virtuele harde schijven (VHDX) van maximaal 16 GB groot en beter bestand tegen stroomuitval.

Verder ondersteunt Hyper-V 3.0 meer dan 4 virtuele processors per virtuele machine en NUMA (Non-Uniform Memory Access of Non-Uniform Memory Architecture) waarbij de toegang tot het geheugen per virtuele machine kan worden ingesteld. Ook is het netwerkdeel verbeterd met hardwareversnelling bij de afhandeling van IPSec, de mogelijkheid bandbreedte te reguleren per netwerkadapter, DHCP Guard voor het filteren van onterechte DHCP-gegevens, Router Guard dat hetzelfde doet met onjuiste routeringsinformatie en de komst van een Monitor Port, een sniffer in Hyper-V voor het controleren en eventueel loggen van alle netwerkverkeer van een virtuele machine.

Windowsconferentie

Van 13 tot 16 september organiseert Microsoft een BUILD Windows conferentie. De verwachting is dat dan veel meer bekend zal worden over Windows 8 en de ondersteunde hard- en software. Een belangrijke feature van Windows 8 zal de veranderde interface zijn, 'ontworpen om naadloos te werken op een reeks van apparaten ook van verschillende form factors'. De BUILD conferentie is inmiddels uitverkocht, maar de keynote zal door Microsoft live via het internet worden gestreamed.