In november 2007 is het al aangekondigd, maar nu pas is HyperSpace echt klaar. De leus van Phoenix doet het beste vermoeden (“Wait for Windows or be instant-on with HyperSpace alongside Windows”), alleen zijn er al heel wat snellere systemen zoals Splashtop beschikbaar. Daarbij moeten we melden dat je HyperSpace zelf voor 60 dollar per jaar op het systeem kunt zetten, terwijl Splashtop standaard wordt meegeleverd met een aantal laptops van Asus, Levono en VoodooPC.

HyperSpace is een uitgeklede versie van Linux. Echt interessant wordt het in combinatie met een laptop die is uitgerust met Intel Virtualization Technology (VT). Met één druk op de knop kun je dan van Windows naar HyperSpace en weer terug. HyperSpace gebruikt veel minder stroom dan Windows, waardoor je langer kunt werken met dezelfde batterij. Heeft jouw systeem geen VT, dan is het mogelijk om HyperSpace Dual te installeren. Maar in dat geval moet je het ene systeem afsluiten voordat je met het andere kunt gaan werken. Dat is waarschijnlijk iets te omslachtig. Gelukkig kun je verifiëren of jouw systeem geschikt is voor HyperSpace, voordat je het installeert.

Het is jammer dat HyperSpace geen toegang geeft tot de harde schijf. Dat zou niet alleen handig zijn voor de gebruiker, maar ook voor de beheerder. Bij problemen met Windows zou die dan vanuit Linux het systeem kunnen repareren, gesteld dat de benodigde tools aanwezig zijn. Maar daarvoor moeten we natuurlijk allereerst op zoek naar de shell en het rootwachtwoord.

Bron: Techworld