Op het gebied van mobiliteit is het nu mogelijk om een virtuele machine al draaiend naar een andere server te migreren. Deze feature is onafhankelijk van de door de cpu ondersteunde virtualisatietechnologie.

Op systemen met Intels ‘Virtualization for Directed I/O’ (VT-d) is het voortaan mogelijk om een grafische kaart beschikbaar te stellen aan een gastbesturingssysteem. Deze voorziening kan worden vergeleken met PCI Pass-Through. Daarmee wordt in principe een OpenGL-grafische kaart mogelijk binnen een virtuele machine.

Ballooning

Daarnaast biedt Xen 3.3 ondersteuning voor ‘Memory Overcommit’ om het mogelijk te maken om per fysieke machine meerdere VM’s aan een werklast toe te kennen. Deze aanpak wordt ook wel ‘ballooning’ genoemd en werd al ondersteund in Xen 3.2, maar dan alleen voor Linux en geparavirtualiseerde systemen.

Verder biedt Xen 3.3 een betere beveiliging en voorzieningen om energie te besparen. Een volledig overzicht van de nieuwe mogelijkheden is te vinden in de Xen 3.3 Data Sheet. Overigens is de site van Xen.org nog niet helemaal helder over de nieuwe hypervisor, en op sommige punten zelfs slordig. Zo linkt de downloadsectie nog naar de ‘Readme’ van versie 3.2.0.

Citrix XenServer

Xen 3.3 kan als een enkel bestand worden binnengehaald, maar ook in combinatie met (de twee jaar oude) Linux-kernel 2.6.18. Xen vormt ook de basis onder het XenServer-product van Citrix waarvan op 15 september versie 5.0 wordt gepresenteerd. Opmerkelijk is overigens dat XenServer 5.0 zal zijn gebaseerd op Xen 3.2, en dus niet op de nieuwste versie.

Bron: Techworld