Deze beperkingen hebben onder meer betrekking op het aantal processors waar rekening mee wordt gehouden (maximaal twee van AMD of Intel waarbij een dualcore-exemplaar als één geteld wordt) en een beperking van het maximale werkgeheugen van 4 GB.

Ook ontbreekt helaas functionaliteit. Zo is het onmogelijk gemaakt om de database te partitioneren over meerdere servers met het oog op het verbeteren van de prestaties en de redundantie.

Daar staat tegenover dat geen limiet gelegd wordt op de grootte van de database. Bovendien biedt IBM de volledige grafische interface van zijn grotere broers aan, compleet met toeters en bellen in de vorm van beheermiddelen met voor zich sprekende namen als het Control Center, Replication Center, Task Center, Development Center, de Project Deployment Tool, een Memory Visualizer, et cetera.

Het zijn stuk voor stuk Java-ontwikkelingen die nogal wat resources opslurpen van de pc: krachtige processors en een hoeveelheid ram die tegen de maximumgrens aanleunen zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Daarmee kiest IBM niet eenzijdig voor de J2EE-gemeenschap, getuige de meegeleverce ontwikkelplugins voor de VB en C++-modules van de Microsoft Visual Studio-ontwikkelingomgeving.

De prestaties van de clr-procedures in DB2 zijn weliswaar niet indrukwekkend, maar voldoende om deze gratis database te overwegen voor ontwikkeling.

Wij waren het meest onder de indruk van de talrijke inbegrepen hulpjes. Zo biedt het DB2 Control Center een somptueus lijstje wizards aan voor dba-taken als het creëren van databases of tablespaces tot het opzetten van een High Availability Disaster Recovery (HADR) database.

Een unieke karakteristiek van DB2 vormt de mogelijkheid om op een actieve manier zijn omgeving te monitoren en automatisch de DBA op de hoogte te brengen van allerlei ongewone omstandigheden, zoals een nakend geheugenprobleem. PHP en Perl ontwikkelaars vinden eveneens hun drivers en interfaces bij Express-C, maar toch raadt IBM het gebruik van Java of SQL PL (de eigen SQL Procedure Language) aan. Laatstgenoemde taal maakt de ontwikkeling ineens universeel over alle varianten van de DB2 productfamilie, ongeacht of de productieservers op Linux, UNIX, Windows, iSeries of z/OS draaien.

Conclusie

IBM kleedt de gratis versie van zijn UDB beter aan dan Oracle. Naast een complete familie volwaardige hulpmiddelen zijn voor zowat alle ontwikkelomgevingen add-ins, interfaces en andere extraatjes voorzien. Geen loutere klantenbinding zoals bij Oracle, maar pure verwennerij bij IBM.

DB2 Express-C

Producent: IBM

Platformen: 32- en 64-bits Windows, Linux

http://www-306.ibm.com/software/data/db2/udb/db2express/ Bron: Techworld