Een doorbraak zit er niet in, en voorlopig blijven specialismen troef, zo zegt IBM vice president en open source-woordvoerder Bob Sutor tijdens de opening van de LinuxCon-conferentie in de VS. De Linuxgemeenschappen moeten met beide benen op de grond blijven staan, en zich vooral richten op de gebieden waar ze echt goed in zijn. Dat zijn ze volgens Sutor niet in de directe concurrentiestrijd met Microsoft en (in mindere mate) Apple.

"Zij hebben een beetje meer geld, maar vooral het marktaandeel en manier van denken", zo tekent The Register op uit de keynote van Sutor. "We moeten heel veel verschillende benaderingen vinden en heel veel verschillende technologie├źn aanroepen. Linux gaat daar een cruciale rol in spelen, maar het moet zijn eigen niche vinden in wat het goed kan, tegen welke prijs en voor welke doelgroep het bestemd is. Je moet het niet zien als een desktop voor iedereen."

De sleutel zit hem volgens Sutor in marktsegmentatie: specialistische gebruikers die op zoek zijn naar een enkele functie waar het OS heel goed in is. Linux doet dat immers al op gebieden als mainframe, cloud en hardware-specifieke applicaties. De gevirtualiseerde desktop zou ook zo'n voorbeeld kunnen zijn waarin het besturingssysteem uit kan blinken, iets dat IBM niet geheel toevallig ook doet. Linux als een Windowsvervanger is volgens Sutor een "doodlopende strategie."

Niet alleen IBM tempert de euforie rond Linux, ook Linus Torvalds zelf heeft tijdens dezelfde conferentie aanmerkingen gemaakt op zijn creatie. Volgens hem is de kernel te bloated geworden, en wordt het tijd er flink in te snijden. "De kernel is groot en opgezwollen, en de icache-omvang (icache footprint - red.) is eng. Daar is geen twijfel over. Elke keer wanneer we een nieuwe functie toevoegen, wordt het alleen maar erger", zegt Torvalds. Bron: Techworld