Het gaat hierbij om codes die op wsdm (web services distributed management) zijn gebaseerd. Wsdm – uitgesproken als 'wisdom' – is een Oasis-standaard voor het automatiseren van hard- en softwarebeheer.

De kans bestaat dat wsdm in de toekomst in verschillende softwareproducten en besturingssystemen wordt geïntegreerd. Gebruikers van verschillende apparaten zouden daarmee gemakkelijker hun beheertools kunnen integreren.

Volgens Scott Handy, vice-president Worldwide Linux bij IBM is de tijd er rijp voor. IBM heeft inmiddels meer dan dertig op wsdm gebaseerde producten, waaronder de Tivoli-beheersoftware, de DB2-databases en zijn Virtualization Engine. De technologie is inmiddels gemeengoed geworden, stelt Handy.

IBM hoopt dat de vrijgave van de codes ertoe leidt dat andere softwarefabrikanten – zoals HP en CA – geen dubbel werk meer hoeven te doen. Ontwikkelaars kunnen veel efficiënter werken als ze kunnen voortboorduren op een bestaande code, aldus Handy.

IBM stelt de wsdm-codes beschikbaar onder het Apache Muse-project. De fabrikant neemt intussen deel aan meer dan 150 open-sourceprojecten zoals Aperi, Globus, Mozilla en Open Ajax. Bron: Techworld