Volgens Bob Sutor, vice president open source en standaarden bij IBM, worden de komende tien jaar cruciaal voor open source bedrijfsapplicaties voor nichemarkten. Dit zei hij in een presentatie op de LinuxWorld conferentie waarin hij een serie toekomstvoorspellingen presenteerde. Tot nu toe is er volgens Sutor te weinig open source software beschikbaar voor nichemarkten.

Veel bedrijven gebruiken wel open source programma's zoals Mozilla Firefox, maar meer bedrijfsspecifieke applicaties zijn nauwelijks in zwang. De publieke sector geeft meer hoop. Daar worden steeds meer open source programma's gebruikt zoals de Sakai leeromgeving. Vooral het onderwijs loopt voorop bij het gebruik van open source software, legde Sutor uit. In andere sectoren zou het nog lang kunnen duren voordat er enige beweging in de markt komt, maar het zou zelfs zo kunnen zijn dat die uitblijft.

Tien jaar

"Je kunt wel geloven dat er eens een dag komt dat alle software gratis zal zijn, of open source is, maar dat is in ieder geval niet morgen. En ook niet volgend jaar. Het is waarschijnlijk pas over tien jaar", voorspelde Sutor.

Hij wijt het gebrek aan zakelijke open source applicaties vooral aan het oerwoud aan open source licenties – er zijn inmiddels 72 officieel erkende open source licenties. Pogingen om dit aantal terug te dringen zijn een aantal jaar geleden gestrand.

"Als klanten zeggen klaar te zijn voor open source willen ze niet meteen overvallen worden met licenties", zei Sutor. Bedrijven zullen de voortdurende veranderingen in de rechten op de software niet accepteren.

Licenties

Aan de andere kant zegt Sutor blij te zijn dat er maar een handvol van de 72 open source licenties die zijn goedgekeurd door het Open Source Initiative (OSI) daadwerkelijk veel gebruikt worden. Daaronder bevinden zich Apache, Mozilla en verschillende versies van het General Public License (GPL) en Lesser GPL (LGPL). Over tien jaar zullen deze licenties zo verfijnd zijn dat er weinig vraag meer zal zijn naar alternatieve licenties gelooft Sutor.

Zakelijke open source

Open source software blijft voorlopig vooral beperkt tot middleware zoals de JBoss applicatie server en de Apache webserver. Zakelijke paketten, zoals het Sugar CRM systeem en de Alfresco content managment software wachten nog op hun doorbraak.

Bron: Webwereld Bron: Techworld