De twee werden opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan het vervalsen van geschriften en de boekhouding van Madoffs investeringsbedrijf, melden Amerikaanse media. De programmeurs, die sinds 1990 en 1991 voor Madoff werkten, waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling en onderhoud van programma's die Madoff hielpen bij zijn piramide- of ponzifraude van 65 miljard dollar.

IBM-server

Veel programma's die de twee schreven draaiden op een IBM-server die binnen het bedrijf bekend stond onder de naam House 17. Mede dankzij de diensten van het duo kon Madoff volgens de Amerikaanse justitie zijn fraude meer dan 15 jaar lang volhouden. De twee programmeurs riskeren tot 30 jaar cel.

In april 2006, toen de Amerikaanse beurstoezichthouder al een onderzoek naar Madoff was gestart, probeerden de twee programmeurs 218 van de 225 programma's op de House 17-server te verwijderen. De server zou boordevol staan met informatie over de frauduleuze praktijken. Ook namen de twee honderdduizenden dollars op, waarna ze hun eigen rekeningen bij Madoff sloten.

Zwijggeld

De megazwendelaar zou volgens het Amerikaanse openbaar ministerie opdracht hebben gegeven om de technici zwijggeld te betalen. De twee kregen een opslag van 25 procent en een bonus van 60 duizend dollar.

De 71-jarige Madoff werd deze zomer veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf. Hij drukte in totaal 65 miljard dollar achterover. Duizenden beleggers werden het slachtoffer. Het is waarschijnlijk de grootste zwendel ooit op Wall Street.