Twee bloggers maken melding van de verwijderbare IE8 op Chris' Repository of Knowledge en AeroXperience. Het gaat om de 7048 build van Windows 7, die niet is uitgebracht voor het publiek, maar wel op het internet circuleert. Daar blijkt nu dus een optie in te zitten die IE8 van het systeem haalt.

Op beide sites staat een screenshot met 'Windows Features', met duidelijk in zicht een vakje voor Internet Explorer waaruit je het vinkje kunt weghalen. Haal je dat vinkje weg, zo blijkt uit wat de bloggers schrijven, dan worden alle verwijzingen naar IE uit het besturingssysteem gehaald. Daar is wel een heel stappenplan voor nodig en twee reboots, maar dan is er ook geen IE meer te zien.

Alleen de executable

Overigens wordt alleen iexplore.exe verwijderd en staan alle IE8 componenten nog steeds op het systeem, zeggen de bloggers. Chris123NT van Chris' Repository of Knowledgde hoopt dat daar nog voor wordt gezorgd in een volgende build. Maar waarschijnlijk wordt niet alles gewist omdat ook andere delen van Windows steunen op de rendering engine van IE.

Het is nog te vroeg om te speculeren of deze stap van Microsoft de EU tevreden zal stellen. Bovendien is onduidelijk wat voor build het is, aangezien Microsoft zelf geen commentaar geeft. Het is in ieder geval duidelijk dat Microsoft de mogelijkheden aan het onderzoeken is om IE te verwijderen uit Windows.

Geen andere browsers

Maar alleen IE verwijderen is waarschijnlijk niet afdoende voor Brussel. Het ziet het naar uit dat Microsoft ook nog andere browsers moet gaan aanbieden. Die andere browsers zijn in elk geval door geen van beide bloggers gesignaleerd in Windows 7.

Overigens kan Microsoft wel opgelucht ademhalen in de andere antitrust zaak van de EU waarin het bedrijf in 2004 werd veroordeeld tot een hoge boete. Sindsdien wordt Microsoft op de voet gevolgd door Neil Barrett, in opdracht van de EU. De EU heeft gisteren verklaard dat Microsoft zijn leven heeft gebeterd, zodat de Microsoft niet meer full-time hoeft te worden gevolgd. Maar Microsoft moet wel doorgaan met interoperabiliteit te verzorgen.

Bron: Techworld.nl