De nieuwste HTML5-functies in IE9 betekent dat de browser verschillende soorten interactieve content kan weergeven, zonder dat daar software van derden voor nodig is. Het gebruik van audio- en videotags en het ondersteunen van de grafische functionaliteiten van Canvas kan het gebruik van Adobe Flash bijvoorbeeld overbodig maken.

De ondersteuning van deze technologie wordt bekendgemaakt in een uitgebreide blogpost van Dean Hachamovitch, General Manager van Internet Explorer. De andere browsermakers hebben lang flinke kritiek gehad op Microsoft omdat het weigerde HTML5-standaarden te ondersteunen. De laatste maanden heeft Microsoft laten zien de standaarden toch te willen omhelzen. "We zijn helemaal voor HTML5 en moderne webstandaarden", zei Ryan Gavin, senior director voor Internet Explorer, aldus Cnet.

Lobbygroep

Niet iedereen was overtuigd van de beweringen van Microsoft omdat in eerdere previews bijvoorbeeld de ondersteuning voor Canvas wegbleef. Het wegblijven van ondersteuning voor dit onderdeel zorgde dat een lobbygroep een campagne startte om Canvas-ondersteuning in IE9 te krijgen. Sommige aanhangers van de groep melden op Twitter nu 'tranen in hun ogen te hebben' dat Microsoft de ondersteuning heeft aangekondigd.

h.264 en VP8

De ondersteuning van de audio en videotag was al in maart aangekondigd. Microsoft besliste voor de videotag alleen ondersteuning te bieden aan de populaire maar gesloten codec h.264.

Maar na de lancering van een nieuw open source alternatief, WebM van Google, bevestigde Microsoft dat IE9 WebM en videocodec VP8 passief zal ondersteunen. Dat betekent dat de gebruiker zelf de benodigde codecs moet downloaden en installeren.

Microsoft liet tijdens de presentatie ook erg graag zien dat IE9 Firefox en Chrome verslaat in verschillende snelheidstests. Wanneer er een officiële betaversie van de browser uitkomt is nog onbekend. Developers kunnen de preview wel al downloaden van de IE Test Drive site.

Get Microsoft Silverlight