Hoewel de naam anders doet vermoeden, is OpenSolaris niet volledig open source. Van een aantal kritieke componenten heeft Sun/Oracle nooit de broncode vrijgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om het internationalisatie-framework libc_i18n van de C-bibliotheek, de NFS lock manager, onderdelen van het cryptografische framework en heel wat belangrijke drivers. Dit bezorgt afgeleide OpenSolaris-distributies zoals Nexenta, Belenix en Schillix heel wat kopzorgen. Deze besturingssystemen focussen zich immers wel meer op het open source aspect, terwijl Sun/Oracle OpenSolaris vooral als een testversie voor het propriëtaire Solaris ziet.

100% open source

Illumos wil daarom een afgeleide versie van de OpenSolaris-basis aanbieden, het zogenaamde OS/Net of ON. Dit bestaat uit de kernel, C-bibliotheek en andere basisbibliotheken, drivers, en basiscommando's. De Illumos-versie hiervan moet 100% binair compatibel blijven met Solaris ON, maar zal geen enkele gesloten code bevatten. Op dit moment is libc_i18n in Illumos vervangen door een open versie, evenals de meeste gesloten tools. Er zijn nog slechts enkele gesloten componenten nodig om te booten, en dat zou heel snel opgelost moeten zijn.

Illumos moet ook een plaats zijn waar op termijn meer experimentele innovaties kunnen gebeuren: het project kan wijzigingen accepteren die Oracle niet geschikt vindt voor OpenSolaris. Illumos is zelf dus geen distributie, maar moet de basis vormen voor afgeleide distributies zoals Nexenta, BeleniX en Schillix. Op termijn zal er waarschijnlijk wel een ISO-bestand komen dat een minimale Illumos-distributie aanbiedt om een volledige distributie op te compileren.

Onafhankelijke community

Het project wil echter ook de OpenSolaris-community nieuw leven in blazen. Deze community hing immers altijd te veel af van Sun en nu van Oracle; Illumos wil daarentegen een community opbouwen onafhankelijk van Oracle. Nexenta, de OpenSolaris-afgeleide met Ubuntu-userland, is op dit moment de belangrijkste sponsor van Illumos, en Garrett D'Amore (ex-Sun, nu Nexenta) leidt het project. Het is echter geen Nexenta-project, maar een meritocratie waar de communityleden die de meeste bijdragen leveren het meeste te zeggen hebben. Op dit moment zijn er een tiental ontwikkelaars actief. Naast storagespecialist Nexenta heeft het project ook steun van cloudbedrijf Joyent, Greenviolet, BeleniX, Schillix, BerliOS en Everycity. Oracle is ook welkom in de Illumos-community, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Illumos ziet zichzelf tot slot ook als een verzekering voor de OpenSolaris-community: als Oracle stopt met de ontwikkeling van OpenSolaris en de community in de kou laat staan, heeft het Illumos-project naar eigen zeggen nog genoeg kritische massa om verder te gaan met de ontwikkeling. Of dat echt zo is, valt nog af te wachten, maar de Illumos-community bevat alleszins een aantal topontwikkelaars die Oracle ontvlucht zijn na de overname door Sun. Zo heeft Nexenta enkele maanden geleden kernelingenieur Garrett D'Amore en ZFS-specialist Richard Elling aangenomen, en DTrace-uitvinder Bryan Cantrill werd onlangs vice-president engineering bij cloudbedrijf Joyent. Bron: Techworld