Met Moblin wil de chipfabrikant de strijd aangaan met het groeiende marktaandeel van Windows op netbooks. Moblin is een gestripte Linux-distributie die is geoptimaliseerd voor kleine schermen. De beta is helemaal gericht op een goede werking met de Atom-chip en heeft een simpele gebruikersinterface. Daarnaast bespaart het besturingssysteem energie. Vooral de interface is opvallend, schrijven de testers van Ars Technica.

De meeste netbooks draaien tegenwoordig Windows XP. Maar Intel wil 'alle technologie' optimaliseren voor de Atom-chip. Volgens vice president Doug Fisher kan vooral op de grootte van de schermen en het energieverbruik een inhaalslag worden gemaakt.

In de lift

De netbookverkoop zit al tijden in de lift ten opzichte van de duurdere, grotere laptops. In het eerste kwartaal van 2009 werden er 4,5 miljoen verkocht. Aan het eind van dit jaar moet dat getal uitgroeien naar 22 miljoen.

Intel is in juli 2007 begonnen aan het Moblin-project. Versie 1.0 van dat aangepaste besturingssysteem is in april vorig jaar op de markt gekomen. Dat viel mooi samen met de lancering van Intels energiezuinige Atom-processors, voor netbooks.

Linuxhoop

Na aanvankelijk succes zit Linux nu in een hoekje op de netbookmarkt. Maar diverse pc-producenten kijken echter naar de netbookmogelijkheden van het op Linux gebaseerde smartphoneplatform Android. Aan de hardwarekant wil chipontwerper ARM, van de gelijknamige energiezuinige processors, ook meedoen. Het komt met een nieuw ontwerp. Naast Android moet ook Moblin hoge ogen gaan gooien op deze groeimarkt.