Parallel Composer is onderdeel van Intel Parallel Studio, een softwarepakket dat volledig is gericht op parallel programmeren. Het pakket biedt multicore-ondersteuning voor Microsoft Visual Studio, door nieuwe functies toe te voegen aan de C/C++-compiler. Parallel Studio bestaat verder nog uit Parallel Advisor, Parallel Inspector en Parallel Amplifier. Alle applicaties maken gebruik van de TBB-software, die afgelopen zomer werd vernieuwd.

Door zelf software te ontwikkelen hoopt Intel programmeurs over de streep te trekken om gebruik te maken van multithreading die de nieuwste generatie processoren biedt. Daarbij wordt vooral gekeken naar Larrabee, de gpu/cpu hybrideprocessor voor high performance computing. De (naar verluid) 32-kerner moet eind 2009 of begin 2010 op de markt komen.

De bèta van Parallel Composer is te downloaden via de website van Intel. De applicatie werkt momenteel alleen onder Windows. In de loop van 2009 wordt ondersteuning voor Mac OS X en Linux verwacht, zo maakte een woordvoerder van Intel bekend. Komend voorjaar zullen ook bèta-versies van de andere Parallel Studio-applicaties verschijnen.

Bron: Techworld