Internet Explorer 8 is nog steeds de meest gebruikte browser in de hele wereld op desktop en notebooks, nog voor Firefox en Chrome. Dat wijzen cijfers van NetApplications uit. Het nieuwe op Windows 8.1 uitgebrachte IE11 is populairder dan Safari.

Dat IE8 nog steeds zoveel wordt gebruikt, heeft een flink veoligheidsrisico. Beveiligingsbedrijf FireEye kwam vrijdag nog met een rapport waarin wordt opgemerkt dat met name IE7 en IE8 doelwitten zijn van zero day eploits.

Chrome is de enige browser die iets aan marktaandeel heeft gewonnen in de afgelopen maand, zij het dat de marktaandelen nauwelijks zijn verschoven. Chrome won 0.56 procentpunten en heeft nu een marktaandeel van 16,84. Firefox daalde licht naar 17,68 procent. Internet Explorer in al zijn versies heeft een marktaandeel van 58,19 procent.

Dat IE11 nu snel aan massa wint ten opzichte van IE10 komt doordat gebruikers nu snel de overstap maken van Windows 8 naar Windows 8.1, dat door Microsoft gratis als upgrade wordt gepusht in zijn Windows Store.

Bij andere browsers wint de laatste versie het vrijwel altijd van de vorige uitgave; zo is Firefox 27 dat vorige maand vrijkwam nu al de grootste in de Firefox-familie. Ook kwam vorige maand Chrome 32 uit, maar dat moet nog momentum krijgen. Editie 31 is daar nog de grootste, maar verliest nu rap grond.