Opnieuw bereikt Microsoft een recorddiepte met zijn browsers met een totaal marktaandeel de afgelopen maand van 13,8 procent, een cijfer dat we niet meer hebben gezien sinds de dagen dat IE aan zijn opmars begon en Netscape Navigator naar irrelevantie dwong. Maar ook concurrenten als Firefox en Safari blijven maar dalen. Chrome vergroot ondertussen gestaag zijn dominantie in de browsermarkt.

Lees ook: Internet Explorer nog op 1 van de 10 computers

Internet Explorer zelf - de 23 jaar oude browser die bijna drie jaar geleden zijn laatste update ontving - daalde een half procentpunt naar 9,5 procent. Edge vertraagde de browserval deze maand voor de verandering en steeg een kwart procentpunt. De cijfers komen opnieuw van Net Applications, die browsergebruik meet door de UA-strings van websites van klanten te lezen en de sessies te tellen. Het bedrijf meet daarmee gebruikersactiviteit.

IE begon aan zijn vrije val toen Microsoft gebruikers dwong om te upgraden naar IE11 en de reactie van gebruikers was om over te stappen op een alternatieve browser. Het verlies na het upgrade-of-anders-ultimatum stapelde zich op en de browser is sindsdien 84 procent van zijn aandeel kwijtgeraakt.

Hierna: Microsofts browsers stevenen op een pijnlijke psychologische ondergrens af.

Met de huidige koers die de browsers hebben ingezet - hoewel die soms enigszins tot stilstand komt, om vervolgens weer te zakken - komen IE en Edge voor het einde van het jaar onder de 13 procent. De psychologische grens van 10 procent, de grens waar bijvoorbeeld Firefox al tijden mee worstelt, zou dan in juni worden bereikt.

In de afgelopen vier maanden heeft IE naar schatting 45,6 miljoen gebruikers verloren, meer dan het eveneens gebruikers verliezende Safari van Apple, die ongeveer 37,5 miljoen heeft verloren.

Verval van Internet Explorer

Microsoft zal niet verrast zijn over het verval van IE, want IE11 kreeg al in januari legacy-status mee. Microsoft stopte alle ontwikkeling van IE en zou alleen nog maar beveiligingspatches uitbrengen. Concurrenten als Chrome en Firefox hebben in dezelfde tijd in een rap tempo features toegevoegd en Firefox is zelfs helemaal op de schop gegaan.

Ondertussen had Edge het stokje moeten overnemen van IE, maar Windows 10-gebruikers hebben de standaardbrowser verworpen en een alternatief geïnstalleerd. De afgelopen maanden raakte IE een volle drie procentpunten kwijt en Edge kreeg er een bijna niet te detecteren drie honderdste procentpunt erbij. Slechts 11 procent van alle Windows 10-gebruikers draaide vorige maand Edge.

Op de laatste pagina: Moeten we bezorgd zijn om Firefox?

Firefox' aandeel daalde nog eens vier tiende procentpunt en kwam uit op een totaal van 9,3 procent, het laagste punt in twee jaar. Als deze lijn doorzet komt de open source-browser in mei op een schamele 7 procent uit.

Firefox heeft zich eerder teruggeworsteld: de browser zakte al eens naar 7,7 procent in de zomer van 2016, maar maakte een comeback, dus je moet de hoop niet opgeven. Maar de val van Firefox zal Mozilla zeker zorgen baren: de browser zit al vier maanden op een rij onder die psychologische grens van tien procent.

Chrome stijgt rustig door

Deze maand is het een jaar geleden dat Quantum verscheen, een enorme verbouwing van Firefox' UI en technologie onder de motorkap met een nieuwe renderingengine die laadsnelheden fors verhoogde. Maar uit de cijfers blijkt dat deze vernieuwing niet heeft geleid tot minder gebruikers die het schip verlaten.

Chrome is de enige browser die consequent marktaandeel vergaart en de afgelopen maand kwam daar een kleine twee tiende procentpunt bij. Het marktaandeel is enorm: twee van de drie computers (Windows, Linux, Mac) gebruikt inmiddels Chrome (het totale aandeel is nu 66,4 procent). In mei volgend jaar zou de browser 70 procent kunnen bereiken en alleen Netscape Navigator en Internet Explorer zijn ooit zo dominant geweest.

Stand van Safari

Safari steeg de afgelopen maand met hetzelfde percentage als Chrome en bereikte 3,7 procent, het hoogste aandeel sinds het voorjaar. Maar in oktober draaide slechts 37,6 procent van de Mac-gebruikers Safari. Net als Windows-gebruikers hebben ze hun standaardbrowser ingewisseld voor een cross-platform alternatief als Chrome of Firefox.

[b]Lees ook: Sleurt Microsoft Apple's Safari mee in zijn browserval?