De groep hoopt EMC ervan te overtuigen dat het ontkoppelen van VMware de gunstigste stap voor alle partijen is: het zou het aandeel EMC op de beurs van New York een boost kunnen geven, terwijl VMware het op eigen kracht prima zou kunnen redden. EMC stelt aandeelhouders ondanks beter dan verwachte omzetcijfers teleur op de beurs.

VMware begon in 1998 als start-up, maar werd in 2004 opgekocht door EMC. Hoewel het bedrijf een deel van de aandelen VMware inmiddels weer op de beurs van New York laat verhandelen, heeft het moederbedrijf altijd een meerderheid van de aandelen behouden. Elliot Management wordt de op vijf na grootste aandeelhouder bij EMC en hoopt snel gesprekken met het management te starten over een officiële verkoop van de dochteronderneming.

Pionier

VMware was de eerste fabrikant die virtualisatie op het Intel-platform mogelijk maakte. Door middel van virtualisatie kunnen meerdere virtuele machines (VM's) op eenzelfde fysieke machine draaien. Daardoor kunnen meerdere op de x86-instructieset gebaseerde besturingssystemen tegelijkertijd naast elkaar functioneren; bijvoorbeeld Windows Server 2012 naast Red Hat Linux en een Windows 8-machine.

Afgelopen jaren heeft VMware met Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer en Linux KVM er een aantal geduchte concurrenten bij gekregen die hun virtualisatietechnologie goedkoper in de markt kunnen zetten. VMware verbreedde daarop zijn businessmodel door bijvoorbeeld ook virtuele desktops (VDI), mobile device management (MDM) en back-up software aan te gaan bieden.