Een van de OEM's in het beklaagdenbankje is HP, maar tegen andere fabrikanten worden ook zaken voorbereid, laat een van de advocaten aan de IDG News Service weten. Circa 2000 consumenten willen zich aansluiten bij de zaak, die wordt aangejaagd door de ADUC (Association for the Rights of Users and Consumers).

ADUC-president Vincenzo Donvito laat Techworld.com weten dat fabrikanten nu nog complexe procedures hanteren voor restitutie. "De computers moeten terug naar de fabriek om de software er af te halen, en zijn ze krijgen slechts 30 tot 40 euro terug voor een product dat tussen de 150 en 250 euro kost." De procedure is zo onaantrekkelijk dat alleen heel erg principiele consumenten er gebruik van maken, aldus Donvito.

Class action

Begin volgende week dient de zaak in Florence. De aanklacht is mogelijk door een wetswijziging, die het vanaf 2010 mogelijk maakt om namens meerdere gedupeerden één zaak te voeren ('class action').

In Nederland heeft de Consumentenbond opgeroepen tot restitutie van computergebruikers die bij een nieuwe pc een ongewenste Windows-installatie krijgen. Daarvoor betaalt de consument volgens de bond ongemerkt zo'n 35 tot 100 euro.

Weinig vraag naar Windowsloze pc's

Hoewel een consumenten een Windows-licentie in theorie mag weigeren, werden fabrikanten in de praktijk zoveel drempels op dat het consumenten nagenoeg niet lukt om het bedrag terug te krijgen. Volgens de branche is overigens weinig vraag naar Windowsloze pc's.

Er zijn meermaals Kamervragen gesteld over de verkoop van pc's met daarop 'verplicht' Windows, maar Heemskerk ziet reden tot ingrijpen. "Het is aan original equipment manufacturers (oem's) en detaillisten om te bepalen of zij computers (pc’s, notebooks, netbooks) aanbieden met of zonder een voorgeïnstalleerd besturingssysteem", schreef de staatssecretaris afgelopen september.