De groep van advocaten en wetenschappers vraagt Google om zijn Street View dienst in Japan te beeindigen. "Wij vermoeden dat wat Google doet ingaat tegen een van de basisrechten van de mens," zegt Yashuiko Tajima, rechten-docent aan de Sophia universiteit in Tokio tegenover persbureau Reuters. "Het is belangrijk dat het publiek gewaarschuwd wordt dat een IT reus via dit programma zo openlijk de privacyrechten schendt."

Google Street View is een uitbreiding van Google Maps is sinds mei 2007 beschikbaar. De dienst toont foto's van straten van verschillende steden in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Azië. Tot nu toe zijn twaalf Japanse steden in Street View opgenomen.

Privéterrein

Japan is niet het eerste land dat klaagt over Street View. Verschillende Duitse politici noemden de publicatie van foto's van enkele straten in het land een serieuze bedreiging vormt voor de privacy. Google zou ook geen rekening houden met het fotograferen van privéterrein.

De EU benadrukte eerder dat Google zich aan privacywetten moet houden wanneer het nieuwe steden aan Street View toevoegt. Ook in thuisbasis Amerika klaagden veel mensen over Google Street View. Zo werd een klein Amerikaans dorpje verwijderd uit het programma omdat de straten van North Oaks in Minnesota eigendom zijn van de inwoners zelf.

Onherkenbaar

In een reactie op de privacy-zorgen heeft Google al software ingezet die gezichten van personen onherkenbaar maken. Het algoritme ondervindt in praktijk nog problemen met het herkennen van echte gezichten en gezichten op reclameborden.