De volgende versie van de populaire Linuxdistributie verschijnt volgende week donderdag. De RC is volgens de ontwikkelaars stabiel, betrouwbaar en klaar voor gebruik. De opvolger van de huidige versie, Intrepid Ibex, brengt uiteraard een upgrade voor alle componenten en een snellere bootsequentie. Vanaf deze versie komen ook de Amazon virtuele images beschikbaar voor de Elastic Cloud-dienst. Servers kunnen zo snel in een Amazon-cloudomgeving worden ingezet.

Veel aandacht verdient ook het notificatiesysteem die Jackalope met zich meebrengt. Deze is van de grond af aan opgebouwd, en biedt de mogelijkheid om belangrijke gebeurtenissen rechts bovenin te tonen. En het is nu mogelijk om te experimenteren met het nieuwe Ext4 bestandssysteem.

Met de nakende geboorte van een nieuwe Ubuntu komt ook het commerciële afscheid van een andere. 7.10 Gutsy Gibbon zal vanaf morgen in de end-of-life ondersteuningsfase gaan. Na achttien maanden dienst zullen er geen patches en updates meer verschijnen. Eventuele commerciële gebruikers kunnen upgraden naar 8.04 Hardy Heron, die bovendien ook de huidige Long Term Support (LTS)-versie is. Bron: Techworld