De Netbook Remix is speciaal ontworpen voor het draaien van web- en office-applicaties, die het meest worden gebruikt op de kleine laptops. Ook start Remix sneller op dan de andere Ubuntu distributies en heeft het betere power-management, waardoor de batterijduur wordt verlengd. Dat beweert Canonical tenminste, de maker van Ubuntu.

Minimum hardware-eisen om de Remix te draaien zijn 4GB aan opslag, 384MB aan RAM en een Intel Atom processor. Deze versie van Jaunty Jackalope werkt onder andere goed op de Acer Aspire One, Asus Eee PC 1000 en op de Dell Mini 9. Op andere netbooks zijn er wat meer problemen, zoals de hardwaresupportpagina van Ubuntu aangeeft. Het image moet op een USB-stick worden gezet, en onder het downloaden kun je uitgebreid lezen hoe dat gaat onder Windows en Ubuntu. Voordat je de distributie installeert kun je natuurlijk vanaf de stick live testen of alles naar behoren werkt.

Overigens is het programma waar je naartoe wordt geleid om onder Windows Ubuntu op een stick te zetten een alpha-versie. "This program is an alpha, and has no warrenty. It may eat your files, call you names, or explode in a massive shower of code. The authors take

no responsibility for these possible events", staat er te lezen in de README. Bovendien heb je er MinGW en Qt voor Windows voor nodig.

In een review schreef Scott Gilbertson van Webmonkey dat het configureren van Netbook Remix nogal wat werk opleverde op een Asus EeePC 1000H, maar dat de interface indrukwekkend is. “Het resultaat is een krachtige maar simpele interface die veel sneller werkt dan concurrerende opties zoals Windows XP”, schrijft hij.

Overigens raden de netbookmakers niet aan om af te stappen van de Linux die ze meeleveren, omdat er problemen kunnen ontstaan met de hardware. Zo kan het gebeuren dat wisselen van distributie een onbruikbare Wi-Fi kaart oplevert, omdat er geen drivers voor zijn. Maar blogger Neil Ashley schrijft dat hij onder de indruk is van de hardwaresupport van de Ubuntu Remix.

Hij testte de Remix op een Acer Aspire One 110, een dag voor de officiële release, en verbaast zich erover hoe snel de distributie opstart vanaf de USB-stick. Verder schrijft hij dat deze Remix de eerste is die vanaf de stick zijn printer en Bluetooth direct en makkelijk werkend heeft gekregen. Dat is een verademing na Linpus Lite Linux, dat al op de One stond. “Het is ongelooflijk hoeveel moeite je moet doen om die drivers te krijgen op Linpus Lite”, schrijft hij.

Bron: Techworld