Vorige week kwam Firefox 58 uit voor Windows, macOS en Linux en deze versie bouwt verder op de koerswijziging met Firefox Quantum die in november verscheen. Zo is de manier waarop de browser JavaScript-code opslaat en terughaalt aangepast en daarom worden pagina's sneller geladen.

De JavaScript Startup Bytecode Cache (JSBC) pakt daarom wat meer werkgeheugen en daar krijg je snelheid voor terug. Om een redelijke balans te krijgen tussen snelheid en bezet geheugencache, treedt JSBC pas in werking bij het vierde bezoek aan een website. Sites die veel JavaScript gebruiken, laden zo sneller in.

De voordelen van JSBC verschillen per site, afhankelijk van hoeveel JS-scipts worden aangesproken. In een blogpost schreef Mozilla-ontwikkelaar Nicolas Pierron uitgebreid over de feature en deelde resultaten van tests met Facebook (12 procent sneller), Amazon (5 procent sneller) en Wikipedia (8 procent sneller). Overigens benoemde Pierron niet wat je in dat geval opgeeft aan RAM.

Een tweede verandering die de snelheid verhoogt komt door Mozilla's aanpak met Quantum om de CPU-processen waarmee webpagina's worden opgesteld te scheiden. De softwaremaker noemt 'Off-Main-Thread painting' - een methode die renederingseigenschappen verwerkt in een aparte CPU-thread. Deze techniek is overigens Windows-only.

In het verleden werd de meeste redendering al verwerkt in een enkele thread, maar nu worden deze opdrachten - waarbij de draw-opdrachten worden uitgevoerd om pixels op het scherm te positioneren - in een dedicated thread uitgevoerd. Door de workload te verkleinen van de hoofdthread kan Firefox pagina's die een hoge framerate vereisen sneller bijhouden zonder frames te laten vallen.

Net als JSCB is Off-Main-Thread een efficiëntieslag voor JavaScript, omdat content met hoge framerates vaak wordt geproduceerd met JS-code. Mozilla belooft op Windows een boost van 30 procent na benchmarkstests waarbij processoren worden belast met JavaScript.

Mozilla heeft het in zijn releaseblog ook over een feature die met versie 57 werd geïntroduceerd: Tracking Protection. Twee jaar geleden werd dit een opt-in voor privé-tabbladen, maar in versie 57 werd Tracking Protection uitgebreid naar alle browse-sessies, niet alleen de privénavigatie.

Deze optie blokkeert content als trackers op de pagina, advertenties en andere verwijzingen die ervoor zorgen dat gebruikers door contentnetwerken worden gevolg.

Een neveneffect van het schrappen van trackers is dat laaddtijden nog eens verder worden verkort omdat al deze elementen niet ingeladen hoeven te worden. Third party-aanbieders van adblockers en trackerkillers beloven overigens hetzelfde, dus dit is geen Firefox-specifiek verschijnsel. De volgende versie is nu beschikbaar in het bètakanaal als 59.0b4 en de officiële release van Firefox 59 staat gepland voor 12 maart.