Zet in een handomdraai je eigen website online! Zonder enige kennis van technologie en HTML moet dat zelfs de beginner lukken. Zegt Starthosting, die ermee adverteert. Want met Wordpress is het klikkerdeklik en starten maar. Maar ho eens even, zo makkelijk gaat dat niet, zegt de Reclame Code Commissie, die dergelijke wervende teksten misleidend vindt.

Zelfs een IT-er komt er niet uit

Een klacht van een IT'er is daarmee gegrond verklaard. De man (of vrouw natuurlijk, daar willen we vanaf zijn) kwam er achter dat tijdens het bestelproces geen enkele ondersteuning vanuit de hoster werd gegeven en ook de installatie van WP niet werd begeleid, niet in daad en ook niet eens minimaal met tekst.

Het installeren van WordPress zonder een door adverteerder aangeleverd installatiescript is niet eenvoudig en is zelfs voor een IT'er als de klager lastig omdat adverteerder ook geen hulpmiddelen aanbiedt om de benodigde (onderliggende) MySQL database te installeren, stelt de klacht.

'Joh, dat ligt gewoon aan jou!'

De hoster vindt daarentegen dat de term 'in een handomdraai' slaat op het gebruik van WordPress ná installatie. "Het programma staat erom bekend bijzonder gebruiksvriendelijk te zijn, zodat een gebruiker zonder technische kennis toch in staat is een website te maken. Indien klager het installeren van WordPress toch ingewikkeld vindt dan is dat een persoonlijke ervaring", zegt de hoster.

Maar dat gaat de Reclame Code Commissie te ver. "Doordat in de uiting onder andere wordt gezegd: "Met het professionele en gebruiksvriendelijke WordPress bouw je naast een blog, eenvoudig je eigen website." en "Zonder kennis van de technologie of HTML toch snel je website online!" richt de uiting zich (voornamelijk) tot de niet ervaren, beginnende websitebouwer", is de RCC van mening en van die beginner kan je dergelijke inspanningen niet verwachten. "Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk."