Microsoft heeft voor de vijftiende keer het Windows 10-upgrade scherm gewijzigd. De laatste wijziging viel namelijk niet in goede aarde. De softwarereus had het notificatiescherm zo gewijzigd dat gebruikers niet echt meer de keuze hadden de upgrade tegen te houden. Gebruikers die daar onderuit probeerden te komen door op het kruisje (de sluitknop) te klikken kwamen van een koude kermis thuis. Microsoft was afgeweken af van diens eigen ontwerprichtlijnen en gaf dat kruisje dezelfde eigenschap als de "ok"-knop. Hierdoor werd de upgrade alsnog uitgevoerd met alle gevolgen van dien.

Geen kruisje meer

Hoewel men bij Microsoft niet toegaf en bleef volhouden dat deze ontwerpkeuze normaal is blijkt de softwaregigant toch een klein beetje te hebben toegegeven. Het nieuwe upgrade-scherm is namelijk aangepast en de sluitknop is nu helemaal niet meer aanwezig. Gebruikers worden dus gedwongen een tijd en dag op te geven waarop de upgrade gestart wordt of de upgrade direct te beginnen.

Deze nieuwe manier van "upgraden" komt niet meer overeen met de documentatie die op dit moment nog in de Knowledge base van Microsoft staat. De informatie in dat artikel komt nog steeds overeen met de vorige iteratie van het upgrade-proces. Wellicht dat dat nog wordt aangepast.

Het ziet er naar uit dat Microsoft nog even snel zoveel mogelijk gebruikers wil laten switchen naar Windows 10. Het aanbod is namelijk nog maar een maand geldig en het lijkt er op dit moment niet op dat Microsoft dat aanbod gaat verlengen.

Op de volgende pagina: Wat kan je ertegen doen?

Nagware

Gebruikers raken gefrustreerd over de steeds wijzigende upgrade-tactieken en noemen de GWX-applicatie inmiddels zeurware of nagware. Windows 10 is niet per sé een slecht systeem en er zijn meer dan genoeg gebruikers die maar al te graag willen upgraden. De gebruikers die dat niet willen doen dat meestal niet vanwege stabiliteits- of compatibiliteitsproblemen.

De steeds veranderende upgrade-tactieken zorgen ervoor dat deze gebruikers argwanend worden en Windows update maar helemaal uitschakelen met alle gevolgen van dien. Wij raden dat ten zeerste af en drukken gebruikers op het hart de upgrade uit te stellen of uit te schakelen op de manier die Microsoft heeft beschreven in de Knowledgebase.

Alternatieve oplossingen

Mocht je de stappen voor het uitschakelen van de upgrade te omslachtig vinden kan je nog steeds gebruik maken van Josh Mayfield's GWX control Panel. En zou je nog kunnen kijken naar Never10. Mocht je niet steeds handmatig willen worstelen met de upgrades.

Is het te laat voor je en word je, tegen je wil, begroet door een Windows 10-desktop? Geen nood, Wij hebben wat eerste-hulp-tips voor je.

Mocht de (gedwongen) upgrade naar Windows 10 jammerlijk gefaald hebben en je trakteren op blauwe schermen en allerhande foutmeldingen? Kijk dan eens naar ons " Als Windows 10 niet meer te redden is"-artikel.