Dit lijkt een goede zet voor Windows-gebruikers die voortaan legacy-applicaties kunnen aanspreken op hun mobiele apparaten. De upgrade van Parallels is vooral handig voor Windows-gebruikers die de iPad Pro met zijn scherm van 12,9 inch hebben, omdat het volledig gebruik maakt van het grotere scherm en de volgende verbeteringen biedt:

  • Ondersteuning van 3D Touch
  • Ondersteuning van Apple Pencil
  • Mappen in de App Launcher
  • Ondersteuning van cursor via het virtuele toetsenbord als trackpas (in iOS 9)
  • Ondersteuning van de tabletmodus van Windows 10

Abonnees van Parallels Access kunnen hun Mac of Windows-pc via een webbrowser op hun tablet bereiken. Dat betekent dat gebruikers met applicaties die op hun computers draaien hun Windows-programma's op de iPad Pro op dezelfde manier als iOS-apps kunnen gebruiken, compleet met touch, de Pencil of toetsenbord.

Je kunt in de software kiezen voor drie resoluties: de beste keus voor je apparaat, de Retina-resolutie of dezelfde beeldgrootte als de computer. Ook ziet de tabletmodus van Windows 10 er beter uit als je het besturingssysteem op een tablet zonder muis of toetsenbord gebruikt. Verder is er touchbediening toegevoegd voor games op Windows of OS X.

Grens pc mobiel vervaagt

Het is maar de vraag of Parallels Access ervoor zorgt dat professionele gebruikers de iPad Pro volledig omarmen, maar het idee dat je al je applicaties kunt gebruiken in combinatie met een mobiel apparaat en 4G-verbinding moet mensen vast aanspreken.

Het verkleinen van de hoeveelheid spullen die je moet meesjouwen zal bij mensen die veel onderweg zijn een groot pluspunt zijn. Ze kunnen nu hun bedrijfstoepassingen gebruiken op de iPad Pro en dat maakt de bewering van Tim Cook dat dit apparaat een vervanging kan zijn voor de pc of laptop een stuk geloofwaardiger.

Die lijn tussen mobiel en pc wordt alleen maar dunner met aankondigingen die volgende maand op ontwikkelaarscongres WWDC worden verwacht. De nieuwe sixcore-processoren die Apple waarschijnlijk aankondigt zullen desktop-achtige performance op mobiele apparaten bieden, waardoor toekomstige apparaten nog geavanceerdere applicaties aankunnen.

Parallels Access 3.1 is beschikbaar voor iOS 8 of later en Android-gebruikers die versie 4.0.3 of later gebruiken.