Er komen steeds meer meldingen bovendrijven waaruit blijkt dat Microsoft een stuk agressiever wordt wat betreft het upgraden van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10. Er waren allerhande tools en guides beschikbaar om de optie: "AllowOSUpgrade" uit te schakelen waardoor mensen niet meer werden geplaagd door praatwolkjes en icoontjes om de upgrade naar Windows 10 uit te voeren.

Josh Mayfield, de maker van de applicatie GWX control panel, meldt in z'n blog dat hij steeds meer meldingen krijgt over instellingen die weer automatisch werden aangezet. "De AllowOSUpdate instelling wordt automatisch ingeschakeld en blijft zichzelf elke dag opnieuw inschakelen, ook als de gebruiker deze handmatig weer uit zet."

Ook andere Windows 10-gerelateerde instellingen worden opnieuw ingeschakeld. "Dit is geen vals alarm, de instellingen worden automatisch gereset door Windows." Mayfield heeft aangegeven verder onderzoek te doen naar dit fenomeen en kijkt of dit in de nieuwe versie van GWX-controlpanel geblokkeerd kan worden.

Nieuwe update de schuldige?

Het probleem heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een nieuwe update die is uitgerold voor windows 7 en 8.1. "Microsoft heeft deze update meerdere malen uitgebracht, niet onder een andere naam, maar wel met nieuwe binaries", aldus Mayfield. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het nieuwe updatebeleid van Microsoft.

Eind oktober blogde Terry Myerson van Microsoft al over het nieuwe beleid. De Windows 10-upgrade is op dit moment nog een optionele update, maar vanaf volgend jaar wordt dit een "recommended update" waardoor het nog lastiger wordt de upgrade naar Windows 10 tegen te houden.