Eind juli maakte Microsoft bekend dat de Windows 10 Creators Update (versie 1703) nu 'volledig beschikbaar' is voor alle Windows 10-gebruikers. Daarmee verwijst Microsoft naar de Current Branch for Business-status, de stabielste eindversie van Windows 10 die geschikt is voor bedrijfsmatige uitrol.

Vier dagen later verschenen er 26 bugfixes voor deze stabielste editie. Nog geen twee weken later volgde Patch Tuesday met weer bugfixes voor Windows 10. In de maand daarna hebben we in ieder geval geen grote bugfixes meer gezien voor versie 1703.

Wachten op CBB

Normaal gesproken raad ik mensen die Windows 10 gebruiken aan om naar de nieuwe versie te migreren nadat de upgrade de CBB-status heeft bereikt. Dan sla je de vier maanden over van de publieke bètatest als Windows 10 breed beschikbaar is gekomen voor doorsnee gebruikers en krijg je de versie de geschikt wordt geacht voor zakelijk gebruik.

Lees ook: Upgraden naar de Creators Update, de moeite waard?

Maar vanwege al die bugs raadde ik aan om nog iets langer op Anniversary Update (1607) te blijven. Nu er een maand geen grote bugpatches zijn geweest, durf ik te adviseren om over te stappen op 1703, maar het voelt niet als een prettig advies. Ik zeg dit omdat er geen alternatief is, omdat de patches voor 1607 zo slecht worden afgehandeld.

Servicepacks > Onderdelen-updates

Vóór Windows 10 adviseerde ik mensen altijd om pas naar de nieuwe versie van het besturingssysteem over te stappen als het eerste servicepack uitkwam. Maar dat geldt niet voor Windows 10. De grote stappen die we vroeger zagen van bijvoorbeeld Windows XP naar Vista zijn niet meer zo groot.

Elk half jaar is er een nieuwe versie - de feature-update of onderdelen-update, zoals de Nederlandse editie van Windows het noemt - dus logischerwijs zijn de veranderingen in dat schema niet meer zo groot dan toen er elke paar jaar een versie uitkwam en alles wordt bewaard voor die grote stap.

De grote voordelen van het overstappen naar de Creators Update van Windows 10: Nu we hem vijf maanden hebben kan ik met enige zekerheid zeggen dat de meerwaarde vooral zit in de betere beheersing van gedwongen updates. In Win 10 Pro en Enterprise hebben gebruikers de optie om updates uit te stellen en dat is een goede stap vooruit.

Lees ook: Sla Windows 10 Creators Update liever even over

Het overstappen naar 1703 is nodig omdat patches voor 1607 zo slecht zijn afgehandeld. We zagen in augustus een ongehoorde hoeveelheid patches voor Windows en Office, maar 1703 ontsprong de dans redelijk. Ondertussen waren er veel, erg veel fouten met de patches voor 1607. Er volgden nieuwe versies van patches op 7 augustus, 8 augustus, 16 augustus, 25 augustus, twee maal op 28 augustus, 29 augustus en 30 augustus.

Windows Update

Ik weet niet of er zoveel fouten ontstonden in 1607 vanwege een gebrek aan personeel, lakse controlemechanismes, de complexiteit van het systeem of een slecht testtraject. Wat het geval ook is, het is simpelweg de enorme kopzorgen van brakke patches niet meer waard.

Als je besluit over te stappen, hier nog een tip: laat Microsoft de installatie voor je uitvoeren. Als je de upgrade hebt geblokkeerd - in dit artikel besprak ik enkele opties om dat te doen - moet je je blokkademiddel weer uitschakelen. Wacht tot je even de tijd hebt voor een uprgrade en voer hem dan uit via het mechanisme binnen Windows 10.

Bijwerken met de hand

Ga daarvoor naar Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update en zoek naar updates. Het kan een dag duren voordat Microsoft je eerder geblokkeerde systeem weer ziet, maar daarna wordt de onderdelen-update aangeboden via Windows Update. Als het op deze manier niet lukt, kun je naar de downloadsite van Windows 10 gaan en klikken op 'Update nu'.