Deze week was Wikipedia weer eens in de ban van lemmavandalisme. Kort na elkaar werden de senatoren Ted Kennedy and Robert Byrd doodverklaard op hun respectievelijke lemma's.

In een reactie op het zoveelste genante voorval pleit Wikipedia-oprichter Jimmy 'Jimbo' Wales voor invoering van een getrapt redactiesysteem, waardoor veranderingen van anonieme gebruikers eerst moeten worden goedgekeurd voordat ze zichtbaar zullen worden op Wikipedia.

Stempel van goedkeuring

Het gaat om een vorig jaar ontwikkelde extensie van de MediaWiki software (waar Wikipedia op draait) genaamd Flagged Revisions (goedgekeurde versies). Met dit systeem worden wijzigingen die door anonieme gebruikers worden doorgevoerd niet meteen zichtbaar. In plaats daarvan komen ze eerst in de rij te staan voor goedkeuring door geregistreerde, 'betrouwbare' gebruikers. Komen de veranderingen door de ballotage dan krijgt het ververste lemma een voor iedereen zichtbaar 'stempel van goedkeuring'.

De hele Duitse Wikipedia is sinds mei al met dit systeem dichtgetimmerd. Met gemengd succes: het vandalisme is weliswaar uitgebannen, maar het duurt soms drie weken voordat veranderingen en toevoegingen zijn goedgekeurd door het keurkorps van 'geaccepteerde' redacteuren.

"Dat vind ik onacceptabel", aldus Wales, die er daarom voor pleit het moderatiesysteem alleen toe te passen op een subset van de lemma's om vertraging te voorkomen. Bovendien wil Wales eerst een proeftijd om te kijken hoe het gaat.

In strijd met de Wikipedia-gedachte

Het systeem lijkt zinnig maar doet natuurlijk wel ernstig afbreuk aan de Wikipedia-filosofie, die immers voorschrijft: 'the free encyclopedia that anyone can edit'. Volgens Wales blijkt uit een recentelijk 'community poll' dat 60 procent vóór invoering van het systeem met 'goedgekeurde versies' is.