Waar 4.0 van de K Desktop Environment nog duidelijk een technologisch concept was, en 4.1 bedoeld was voor de 'casual users' die een beetje met de open source desktopomgeving willen spelen, moet 4.2 daadwerkelijk het grote publiek bereiken. Dat wil zeggen, zo groot als het publiek kan zijn voor een alternatieve desktopomgeving uiteraard.

De oppoetsbeurt die is ingezet vanaf 4.1 is voortgezet, met verdere aanscherping van de Plasma-interface en nieuwe appletjes. KWin, de vensterbeheerder, is mooier en strakker geworden. Tools als PowerDevil (energiebeheer voor bijvoorbeeld laptops) en Ark (een archiver) zijn aan het pakket toegevoegd, terwijl het printbeheer is verscherpt.

Ook meegeleverde applicaties hebben volgens de makers een boost gekregen. De Dolphin bestandsmanager is net iets verbeterd in het gebruik, KMail kent meer sorteermogelijkheden, en de nieuwe versie van Konqueror browst uiteraard weer iets sneller en kan nu ook vectorgraphics aan.

Voor ontwikkelaars zou het een verademing zijn dat de widgets voor Plasma nu ook in JavaScript, Python en Ruby geschreven kunnen worden, met de implementatie van het Kross framework. Zonder Kross zijn ontwikkelaars aangewezen op C++. Er worden previews meegeleverd van Windows- en Macversies van KDE-applicaties, terwijl de licenties zijn versoepeld. Qt valt nu onder LGPL, net als de onderliggende libraries voor KDE, zodat commerciële ontwikkelaars meer ruimte krijgen met de verkoop van de code.

Met alle goede voornemens is het voor de KDE-adepten te hopen dat de tak van versie 4 daadwerkelijk volwassen is geworden. Zeker 4.0 zorgde, met zijn instabiliteit en radicale veranderingen, voor flink wat kritiek. Recent heeft Linux-vader Linus Torvalds in een interview met het Australische Computerworld nog gezegd met 4.0 afgehaakt te zijn. "Ik realiseer me wat het doel van KDE 4.0 was", zegt Torvalds, "maar ik denk dat ze het verkeerd hebben aangepakt. Ze hebben zo veel veranderingen doorgevoerd dat het een halfbakken release was." Torvalds geeft in het gesprek aan KDE nog wel een keer te proberen, maar tot die tijd is hij overgestapt op de grote rivaal, Gnome. Bron: Techworld