De geruchten zijn gebaseerd op de bewering van een blogger dat hij een mail heeft gekregen van Microsoft, waarin het bedrijf zegt op zoek te zijn naar een NetBSD ontwikkelaar, die zou moeten gaan werken aan de Sidekick telefoon van Danger. De bloggers wijzen ook op een document uit 2007 waarin wordt gesuggereerd dat Danger al werkte aan het porten van hun software naar NetBSD, nog voordat Microsoft het bedrijf overnam.

Microsoft heeft de mobiele softwaremaker Danger vorig jaar opgekocht, bekend van de 'hippe' multimediatelefoon Hiptop, in de VS op de markt gebracht als Sidekick. Toen leek het nog erop dat het eigen platform van Danger een stille dood zou sterven.

Nu zijn er al koppen te zien op internet dat Microsoft misschien open source gaat met Danger, maar dat lijkt ons wat te vroeg gejuicht. NetBSD valt onder de BSD-licentie, die toestaat om de software te gebruiken zonder iets vrij te geven van de eigen ontwikkelingen. Microsoft is alleen verplicht om de eer te laten aan degenen die ze verdienen.

Apple heeft al ruimschoots aangetoond dat het op basis van *BSD goed mogelijk is om een gesloten systeem te bouwen. Mac OS X is onder andere gebaseerd op delen van FreeBSD en NetBSD. Wel heeft de keuze voor de BSD's ertoe geleid dat Apple een aantal verbeteringen heeft teruggegeven aan de gemeenschap. Het zal interessant zijn om te zien hoe Microsoft hiermee omgaat.

NetBSD is een platform dat erop is gericht om op zoveel mogelijk soorten hardware te draaien. Wat dat betreft lijkt het dus een goede keuze van Microsoft.

Bron: Techworld