CEO Satya Nadella en andere hoge bazen als Terry Myerson (hoofd besturingssystemen), Joe Belfiore (hoofd Windows design) en Julie White (hoofd Office) geven in San Francisco's Moscone Center acte de présence.

Naar verwachting gaat de tweeënhalf uur durende keynote (hier en hier te bekijken) vooral over het in juli dit jaar te verschijnen Windows 10 besturingssysteem en zal komende minuten een definitieve lanceerdatum worden bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat Microsoft het OS het eerste jaar als gratis upgrade verstrekt voor gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1.

Geld moet van apps komen

Omdat er met licenties dus niet heel veel geld verdiend gaat worden, hoopt Microsoft op het ontwikkelaarscongres vooral nieuwe ontwikkelaars aan zich te vinden. Dit wil het doen met een platformstrategie waarbij ontwikkelde apps voor Windows ook voor Windows Phone en Xbox kunnen worden gebruikt en vice versa.

Daarnaast is de leverancier buiten .Net en C++ ook ondersteuning gaan bieden voor PHP, Java, Node.js en Python en zijn er sterke integraties met de cloud. Het nieuwe Windows moet het echec van het onbegrepen Windows 8 doen vergeten, dat met name gebruikers zonder aanraakscherm irriteerde vanwege een op touch gerichte interface.

Killer features?

Op dit moment weten we al van Windows 10 dat het Cortana gaat integreren, een nieuwe browser krijgt, het Startmenu terugbrengt en met Xbox One samenwerkt. Voor Webwereld en Computerworld is verslaggever Henk-Jan Buist (@henkjeebee) aanwezig om op te merken wat nog meer zal volgen.

Build 2015