Tijdens de openingstoespraak op de jaarlijkse Apple-ontwikkelaarsbijeenkomst Worldwide Developer Congress (WWDC) kondigde Apple’s software-topman Craig Federighi de nieuwe OS X-versie Mavericks aan.

Labels en Safari

Federighi demonstreerde uitgebreid de nieuwe labels. Aangemaakte labels, bijvoorbeeld voor favoriete sites of documenten, worden samengevoegd in Finder, waardoor gerelateerde dingen snel terug te vinden zijn. Ook is Safari verbeterd. De topman bejubelde het lage cpu-energieverbruik van Safari, ten opzichte van concurrenten als Chrome en Firefox.

De ontwikkelaar nam de tijd om de nieuwe multischermfuncties van OS X Mavericks te laten zien. Gebruikers kunnen alles van één versie naar het scherm van een ander Apple-product (waaronder Apple TV) verplaatsen, zoals documenten en zelfs apps van de MacBook naar de iMac.

Verbeteringen Maps

Andere features zijn geïntegreerde meldingen, wachtwoordprogramma iCloud Keychain, apps worden voortaan in de achtergrond bijgewerkt en de agenda-app heeft een visuele opfrissing gehad. Ook komt iBook naar de Mac. “Je volledige bibliotheek van iOS-apparaten is nu ook beschikbaar op de Mac.”

Ook is het door bugs en verkeerde informatie geplaagde Apple Maps bijgewerkt. “Het Maps-team heeft hard gewerkt aan verbeteringen”, stelt Federighi. Routes die zijn aanmaakt op de Mac, kunnen worden gepusht naar de iPhone waar meteen de navigatie-app wordt geopend.”

Tijd van leeuwen voorbij

Volgens Federighi heeft het leeuwenthema van OS X z’n einde bereikt – voordat het nodig was om naar ‘sea lion’ te verwijzen, grapte de topman – en stapt Apple nu over op thema’s van thuisstaat Californië. Mavericks verwijst naar de surflocatie in de Amerikaanse staat.