Vorige week nog zei Adeodato Simo van het Debian Release Team dat alleen een geweldige blunder de release van Lenny nog in de weg zou kunnen staan. Sindsdien hebben we niet veel meer vernomen, maar morgen zou het dus moeten gebeuren.

De release van Lenny stond eigenlijk gepland voor september, maar dat ging niet door omdat er te veel kritieke bugs in waren gevonden. Daarna hoorden we nog dat binary blobs waren toegestaan in de release. Als het nu toch lukt om van zaterdag de grote dag te maken, dan komt Lenny bijna twee jaar na de release van Etch, de huidige versie. Etch verscheen in april 2007 ten tonele.

Lenny heeft een aantal verbeteringen in zich. Om maar een opvallend item te melden installeert Lenny de beveiligingsupdates voor het booten. Een andere instelling die met de veiligheid te maken heeft is dat er standaard een stuk minder poorten open staan dan voorheen.

Met Lenny wordt KDE 3.5.9 meegeleverd in plaats van het veel nieuwere 4.2. Zo zijn we dat gewend van de stabiele versie van Debian. Wil je de nieuwste software, dan draai je unstable. Verder is Lenny beter geschikt voor notebooks, onder andere door de toevoeging van de mogelijkheid om de frequentie van de CPU te veranderen, waardoor je stroom kunt besparen als je geen zware applicaties draait.

Maandag krijgt dit verhaal een staart. We wachten in spanning af.

Bron: Techworld