Chrome OS is een potentiële bedreiging voor Microsoft. Nu is het nog een lelijk eendje, maar in Redmond zouden ze dat risico niet willen nemen. Als ik Steve Ballmer, Ray Ozzie of Stephen Sinofsky was, zou ik maanden geleden al het Internet Explorer OS project hebben opgezet. Natuurlijk wel in het diepste geheim.

Net genoeg OS

Het concept van Chrome OS is eenvoudig: zet net genoeg Linux onder de browser om die te kunnen laten draaien op lichte hardware, en dan heb je een moderne variant van de Tandy 100 (en dat is een compliment).

Alhoewel ik de kriebels krijg van het idee dat een computer niet meer doet dan een browser draaien, ken ik mensen die zeggen dat ze daar genoeg aan hebben. Ze verheugen zich zelfs op apparaten met Chrome OS en eigenlijk wil ik er zelf ook een, alleen al uit nieuwsgierigheid.

Eigen webapplicaties

Als er echt klanten zijn voor Chrome OS, dan moet Microsoft zeker reageren. Firefox en Opera kunnen de kat nog uit de boom kijken, maar ook zij moeten misschien mee als ze in de toekomst tenminste niet in de marge terecht willen komen. Elk browser OS zou dan de webapplicaties van de eigen leverancier kunnen ondersteunen, misschien met een paar extra speciale mogelijkheden om die applicaties iets aantrekkelijker te maken. Wat dat betreft kan Firefox als onafhankelijke partij mooi roet in het eten gooien voor Microsoft en Google, als die te veel naar proprietary doorschieten.

Voortbouwen op Google

Als Google binnen twee jaar een Chrome OS kan bouwen, dan zouden Microsoft, Mozilla en anderen redelijk makkelijk op het werk van Google kunnen voortbouwen. Dan kunnen ze hun eigen geavanceerde browsers hebben klaarstaan als de hardware voor Chrome OS eenmaal verschijnt volgend najaar. Als alle browsergebaseerde besturingssystemen op die hardware kunnen draaien, dan zouden gebruikers op hetzelfde apparaat misschien zelfs kunnen kiezen tussen verschillende systemen en omgevingen, die ze bijvoorbeeld op verschillende geheugenkaarten kunnen zetten.

Veel sneller

De harde schijf kan dan eventueel blijven, in ieder geval op een aantal systemen, waardoor de gebruiker kan kiezen tussen een browsergebaseerd OS en iets van de harde schijf, zoals Linux of Windows 7 (maar niet de Starter Editie!). Dit zou Microsoft in staat stellen om de klant “het beste uit twee werelden” te geven, afhankelijk van wat ze willen doen.

Ik ben me ervan bewust dat je met een harde schijf het doel van een browser OS voorbij schiet, maar als SSD schijven minder duur worden, dan komt elk OS in aanmerking voor een snelle start. Kleed het besturingssysteem uit en pas het aan op de specifieke hardwareconfiguratie, en je kunt het zaakje behoorlijk sneller maken.

Feest op internet

Als het de bedoeling is van Google om cloudgebaseerde applicaties te veranderen in semi-proprietary omgevingen, en daar lijkt het wel op, dan moet Microsoft zeker van de partij zijn. Google en Mozilla hebben Microsoft allebei al een keer te grazen genomen toen de reus even niet oplette. Microsoft wil niet nog een keer te laat komen op een internetfeestje. Dus ze moeten in Redmond komen met een alternatief voor Chrome OS, al is het maar uit zelfverdediging

Bron: Techworld