Volgens Michael Arrington van Techcrunch zal er deze week een vroege versie van Google Chrome OS beschikbaar komen. Hij haalt daarvoor een ‘betrouwbare bron’ aan. Bovendien stelt hij dat Google al eerder heeft aangekondigd dat het OS in de herfst beschikbaar zou komen.

Hardware drivers

Arrington denkt dat er nog wel het een en ander zal moeten gebeuren aan het OS. Zo verwacht hij dat er nog weinig hardware drivers voor zullen zijn. Voorlopig is dat een zwak punt van Chrome OS. Om dat te ondersteunen vertelt hij dat Google een heel team aan het werk heeft gezet om hardware drivers te bouwen. Aan de andere kant zou de zoekgigant rekenen op de hardwarefabrikanten om drivers te maken. Volgens Arrington ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden, maar zeker is dat een goed stel drivers onontbeerlijk is voor het succes van Chrome OS.

Arrington verwacht dat de eerste versie nog maar op een klein aantal netbooks geïnstalleerd kan worden, zoals waarschijnlijk de Eee PC, en misschien netbooks van partners als Acer, Toshiba en HP.

Zou het echt?

Google heeft inderdaad aangekondigd dat ze de code van Chrome OS later dit jaar open source zou maken. Maar dat betekent niet dat er direct al netbooks beschikbaar zullen komen met het besturingssysteem. Die zijn pas aangekondigd voor de tweede helft van 2010.

Het is dus mogelijk dat Google de code van het OS beschikbaar zal stellen aan ontwikkelaars, wat zeker niet wil zeggen dat de gemiddelde gebruiker er direct mee aan de slag kan. Broncode is gewoon een collectie tekstbestanden waar ontwikkelaars mee kunnen gaan stoeien. Dus het is goed mogelijk dat er geen echte builds beschikbaar komen, waardoor Chrome OS buiten het bereik blijft van de gebruikers.

Maar als dat gebeurt zal wel duidelijk worden wat Google precies met Chrome OS voor heeft. Zoals Arrington al zegt zijn er de afgelopen tijd overtuigende en minder overtuigende screenshots van het nieuwe besturingssysteem gepubliceerd. Wie weet komen we deze week meer te weten.

Bron: Techworld