Maar het is ook interessant om Legacy-applicaties om te schrijven naar meerdere threads. Dat zegt Doug Davis, vicepresident van de Digital Enterprise-groep van Intel, tijdens een conferentie over meerkernige processors in het Californische Santa Clara. Hoewel nieuwe applicaties steeds meer moeten worden geschreven om de nieuwere processors tot hun recht te laten komen, kan het van tevoren beginnen een dure zaak zijn, zo waarschuwt hij.

Het is volgens Davis ideaal als de code vanaf het begin wordt opgebouwd, "maar de wereld kent vandaag al miljoenen regels legacycode", zo constateert hij. "Hoe kunnen we dan gebruik maken van die legacy software?" is de vraag waar programmeurs voor moeten gaan staan, ook omdat het veel werk en daarmee kosten kan schelen, aldus Davis.

Multicores zijn de afgelopen tijd erg in zwang geraakt. Geschat wordt dat ongeveer 40 procent van de systemen die vorig jaar verkocht zijn bevatten een multicore chip. Dat aandeel zal in 2011 opgelopen zijn naar 90 procent, zo denkt Intel. Het grootste voordeel van multicores is volgens het bedrijf dat het qua energie efficiënter is dan puur de kloksnelheid van een enkele kern op te krikken.

Probleem is dat traditionele programmatuur vaak geschreven is als één proces, die daardoor maar door één kern kan worden verwerkt. Om het programmeren van applicaties als meerdere objecten, het zogenaamde parallel computing, te stimuleren hebben Intel en Microsoft recent 20 miljoen dollar gepompt in onderzoek aan de Universiteit van Californië. Ook concurrent AMD probeert programmeurs zover te krijgen te ontwikkelen voor meerdere kernen. Bron: Techworld