We weten allemaal dat Linus Torvalds niet van keynotes houdt. Dit jaar was de eerste keer dat hij er eentje gaf op de Embedded Linux Conference. Dit was in de vorm van een discussie met Dirk Hohndel, Vriend, en chief Linux en Open Source technologist. Torvalds deed een paar interessante uitspraken op de keynote die we je niet wilde onthouden.

De Linux Kernel

De nieuwste Linux-kernel (4.6 -rc2, die net voor het evenement werd uitgebracht) is een van de grotere releases die Torvalds in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Deze release ondersteunde onder andere, wederom, een nieuw bestandssysteem genaamd orangeFS. Hierdoor komt het aantal ondersteunde systemen uit op 35, een flink stuk meer dan Windows en OS X ondersteunen.

Hoewel het een grote release was, bleef Torvalds bescheiden en zei dat er "weinig revolutionairs" in deze release zat omdat de kernel zich op een "relatief stabiel plateau" bevindt. "Wij zijn voorbij het niveau dat we volledige subsystemen herschrijven."

25 jaar Linux

In augustus wordt Linux alweer 25 jaar oud. Hohndel vroeg Torvalds op welk moment hij zich realiseerde dat Linux ooit zou draaien op smartphones, routers en datacentra. "Dat zijn dingen die niet snel gebeurden. Er is daarom ook geen enkel moment waarop ik verrast was. De hardware die mij wel verraste is alweer 15 jaar oud, toen mensen daadwerkelijk Linux gingen gebruiken," antwoordde Torvalds.

Hij bedoelde hiermee de hardware waarop embedded Linux draaide. Het eerste dat hij zich herinnerde was een benzinepomp die op Linux draaide. "Ze wilden geld verdienen met deze pompen die er ook reclame op weer te geven. Dit gaf mij echt een 'wow' gevoel. Alle andere apparaten waarop ik Linux zag, kwamen zeer geleidelijk langs. Veel van deze apparaten zijn volledig onzichtbaar. Er wordt ontzettend veel Linux gebruikt op plekken die je niet ziet en waarvan ik zelf ook niet weet dat het daar draait."Op de volgende pagina: Het Falen van Linux op de Desktop

Het falen van Linux op de Desktop

Hoewel Linux op bijna elk vlak domineert (zelfs op op consumenten-apparatuur als smartphones, Smart TV's en routers) is er één gebied waar Linux maar niet door wil breken en dat is op de pc. Hoe denkt Torvalds daarover? Heeft Linux gefaald op de desktop? Niet echt. "De desktop heeft de wereld niet echt overgenomen op de manier waarop Linux op veel andere gebieden dat wel heeft gedaan. Maar als ik naar mijn eigen gebruik kijk ziet mijn desktop er zoveel beter uit dan ik mij ooit had voorgesteld."

"Ik weet dat ik niet altijd even beleefd ben geweest tegen de desktop UI-mensen, omdat ik mijn werk graag gedaan wil hebben. Dingen die er mooi uitzien is niet mijn hoofddoel. Ik ben eigenlijk ontzettend blij met de Linux-desktop. Ik ben met dit project begonnen om mijn eigen eisen en wensen te vervullen dus, voor mij, is het daarom geen mislukking. Ik zou het uiteraard geweldig vinden als Linux de desktop-wereld ook zou veroveren, maar dat is een zeer moeilijk gebied om binnen te komen. Maar ik ga door, ik zal niet opgeven. Ik ben al 25 jaar bezig en ik kan dit nog wel 25 jaar doen."

Geen kernel?

Hohndel vroeg verder nog wat Linus zou doen als hij geen kernel-persoon zou zijn geweest. Zou hij iets anders doen binnen de embedded-hardware-industrie? Torvalds geeft toe geen ster te zijn met de soldeerbout. "Ik heb veel dingen gesloopt met m'n soldeerbout. Ik ben niet echt een hardware-persoon. Ik kijk gewoon naar alle leuke gadgets en speeltjes die ik zou willen hebben die ik leuk zou vinden toen ik een tiener was. En tegenwoordig zijn er al die embedded-bordjes waarmee je kan spelen."

"Of het nou een Raspberry Pi of een Beagle bord, Minnowboard of iets is dat er op lijkt, zou ik waarschijnlijk daarmee spelen als ik mij niet bezighield met de kernel. Er zijn zoveel verschillende bordjes te vinden dat er altijd wel iets is dat bij je past. En het leukste is dat, als je niet goed bent in solderen en je sloopt er eentje, dat je voor weinig geld snel weer een nieuwe kan aanschaffen."

Een tweede carrière?

Ook de vraag op Torvalds ooit nog iets anders wil doen passeerde de revue. Hohndel vroeg zich hardop af of, nu Torvalds' kinderen naar de hogere school zijn gegaan, hij nog andere plannen heeft. Maar Torvalds klonk zeer tevreden met wat hij op dit moment doet. "Nee, niet echt. Ik houd mij nu al 25 jaar bezig met Linux en het is ontzettend interessant. Ik programmeer zelf niet echt meer (zoals mensen hopelijk weten). Maar ik houd mij vooral bezig met het overzien van het project en het doen van pull requests en schreeuwen naar mensen als deze pull requests niet werken."

Op de volgende pagina: De toekomst

Torvalds' visie op de toekomst

Toen Hohndel aan Torvalds vroeg naar zijn toekomstplannen (in termen van jaren, maanden, weken, dagen of uren) gaf Torvalds daar het volgende antwoord op: " Ik plan niet verder dan 24 minuten vooruit. Ik zeg altijd dat ik niet weet waar Linux uiteindelijk zal eindigen. Het enige waar ik mij druk over maak, is dat wij het beste voor elkaar kunnen krijgen op de dag dat wij ermee bezig zijn. Als je je bezighoudt met de details denk ik dat het met het grote plaatje uiteindelijk goed komt. Er ging niet veel planning aan vooraf toen we met Linux begonnen. Sterker nog, er is nooit echt een planning geweest, zo weinig dat het mensen echt zou moeten verbazen."

"Het gebeurde allemaal natuurlijk. Ik maak geen vijfjarenplan. Ik denk dat het maken van een vijfjarenplan dwaas is aangezien je niet weet wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Mijn planning gaat meer op de manier dat je weet wat er op dit moment gebeurt en dat je de volgende gebeurtenis al ziet aankomen."

"Als er een beslissing gemaakt moet worden vragen mensen mij vaak: 'Moeten wij A of B doen?' Op dat gebied heb ik een globaal plan. Ik weet welke hardware er uit gaat komen de komende twee jaar en daarmee doe ik het. Je zou dus kunnen zeggen dat ik toch wel een soort van planning heb maar deze is niet echt heel gedetailleerd," aldus Torvalds.

"Ik denk dat dat hetgeen is dat Linux zo geweldig maakt. Het feit dat ik niet echt een visie heb. De meningen van verschillende mensen lopen uiteen. Mensen weten waar ze met Linux naar toe willen, maar er is geen coherent plan en dat is wat Linux tot een gebalanceerd systeem maakt. Dat komt omdat er niemand is die zegt: 'dit is de richting die we op moeten gaan, of dat nou goed is of fout.' Wij spreiden de boel uit en doen van alles een beetje.